fbpx

Sfinții Mihail și Gavriil: tradiții, obiceiuri și superstiții. Ce este strict interzis să faci pe 8 noiembrie

Creștinii ortodocși îi sărbătoresc pe Sfinții Mihail și Gavriil în data de 8 noiembrie. Astăzi îți explicăm ce este strict interzis să faci în această zi sfântă.

Cu această ocazie, trebuie să fie respectate neapărat o serie de superstiții, dacă vrei să îți meargă bine tot anul. Este una dintre cele mai importante sărbători din calendar.

Sfinții Mihail și Gavriil: tradiții, obiceiuri și superstiții

Deși în calendarul bisericesc această sărbătoare este trecută în data de 8 noiembrie, conform calendarului popular cei doi sfinți sunt cinstiți pe parcursul a trei zile: 8, 9 și 10 noiembrie.

Cele trei zile sunt cunoscute drept: capul Arhanghelului, mijlocul Arhanghelului și coada Arhanghelului.

Sfinții Mihail și Gavril sunt unii dintre cei mai importanți sfinți sărbătoriți de români. Arhanghelul Mihail este cel care conduce oștile îngerilor, în timp ce Arhanghelul Gavriil este cel care i-a dus Fecioarei Maria vestea nașterii Mântuitorului

În data de 8 noiembrie trebuie să dai neapărat de pomană pentru sufletele celor adormiți. 

Se aprind lumânări pentru ei, dar și pentru cei care au murit fără să aibă la căpătâi o lumânare aprinsă. Cei doi arhangheli sunt și cei care iau sufletele oamenilor când mor.

În unele zone din țară, se coace turta areților. Areții sunt, de fapt, berbecii despărțiți de oi. În data de 8 noiembrie, aceștia se împreunează iar, iar ciobanii aruncă în curtea animalelor o turtă rumenită, de grâu sau de porumb.

Se spune că ea trebuie să cadă cu fața în sus pentru ca oile să fete fără probleme. În caz contrar, vor apărea complicații. 

Ce este strict interzis să faci pe 8 noiembrie

Citeste si:  Vacanta pe drum - road trip

Sunt o serie de superstiții pe care credincioșii le respectă cu sfințenie în această zi. Una dintre ele interzice să te cerți cu cineva sau să fii supărat pe vreo persoană apropiată.

Conform tradiției populare, cei care muncesc în această zi se vor chinui amarnic când le va veni ceasul morții. Nu se coase, nu se spală, nu se calcă, nu se tricotează și nu se face curățenie în casă sau în gospodărie. 

Este interzis cu desăvârșire să ceri bani sau beneficii necuvenite, dacă i-ai promis cuiva ajutorul, în ziua în care îi sărbătorim pe sfinții Mihail și Gavril.

Se mai spune că trebuie neapărat să faci măcar o faptă bună și că nu ai voie să refuzi săracii care îți ies în cale. Dacă ești zgârcit în această zi, îți va merge rău tot restul anului.

 

Citeste si:  Mesaje de "La multi ani"!
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.