Unde e iubire, e si gelozie

Gelozia este starea chinuitoare provocata de gandul ca persoana iubita este infidela. Se manifesta ca un conflict relational intre trei persoane, de regula doua de acelasi sex si una de sex opus. Furia asociata acestui sentiment poate fi distructiva , atunci cand scapa de sub control.
Banuiala ca persoana iubita iti este infidela este teribila. Felul in care se manifesta este o tortura. Iubirea nu justifica gelozia si nici nu o face mai digerabila. Consolarile de tip ‘pentru ca ma iubeste’ palesc repede in fata exasperarii. Victima geloziei va ajunge sa se simta obiectul imaginatiei tale debordante. Posesivitatea in raport cu oamenii este nesanatoasa. Intr-o asemenea situatie, partenerul tau va ajunge sa se simta ca si cum nu ar exista pentru tine ca persoana, ci doar ‘ca obiect’.
Gelozie sau invidie? Ambele camufleaza sentimentul inferioritatii cu dozele aferente de teama si dorinta. Invidia ascunde teama ca nu vei reusi sa obtii ceea ce-ti doresti. Spre deosebire de invidie, gelozia isi trage seva din teama ca vei pierde ceea ce ai deja, in favoarea dorintei altcuiva.
Cand te cuprinde gelozia, ocupa-ti mintea cautand raspunsurile cu adevarat importante.Esti constienta de calitatile si defectele tale? Dar disponibilitatea ta, ce oferi partenerului in relatie? Cat cunosti din nevoile lui? Care crezi ca sunt motivele pentru care te-a ales?
Fireasca sau aberanta sunt situatii in care exista motive reale de ingrijorare. Cand banuiala se confirma, gelozia iese de sub semnul fabulatiei si se justifica. Paranoicul pune totul la indoiala, gasind incontinuu dovezi in sprijinul banuielilor sale, chiar si acolo unde nu sunt, de fapt. In particular, gelozia capata o tendinta patologica atunci cand intretine idei si comportamente obsesive. Nevoia de siguranta este fundamentala si nesatisfacerea ei inseamna suferinta, disconfort. Totodata, atunci cand este iluzorie si nerealista, suspiciunea proiectata asupra partenerului nu este altceva decat reflectarea deficitului de incredere si apreciere fata de tine insati. Ca si cum ai avea o problema cu tine si gasesti un tap ispasitor…
Astampara-ti pornirile, gandeste la rece si actioneaza in consecinta…pe terenul fertil al iubirii cresc roade bogate, dar gelozia este buruiana!

Citeste si:  Scuteste-l de detaliile frumusetii tale
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.