fbpx

Stresul si relatia de cuplu

Stresul si relatiile

Vulnerabilitatea in fata stresului difera de la femei la barbati. Un studiu recent a analizat 124 de cupluri, cu varste cuprinse intre 18 si 28 de ani, care erau impreuna de cel putin doua luni. O echipa de psihologi a investigat prin intermediul chestionarelor, evitarea intimitatii si dependenta de partener, dar si teama de a nu fi parasit si abandonat.

Citeste si:  Cum sa eviti certurile

Dupa completarea chestionarelor, cuplurile au petrecut 15 minute de discutii pe o tema generatoare de conflicte in luna anterioara. Cercetatorii au colectat sapte probe de cortizol in momentul anticiparii conflictului, din timpul conflictului si al unei perioade de recuperare de 40 de minute, ulterioara situatiei conflictuale.

Cercetatorii au descoperit ca, in ciuda faptului ca si barbatii si femeile au un raspuns psihologic la conflictul relational, acesta este mult mai pronuntat la barbati decat la femei si implica diferiti factori. La barbati, anxietatea a constituit o puternica anticipare a reactiilor, dar la femei s-a remarcat o modificare semnificativa a cortizolului doar in cazul tipului de femeie „ezitant”.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.