fbpx

Relatii. Orgoliul, demonul din cuplu

Femeie trista in ploaie

“Nu exista oameni rai, exista doar oameni care nu au fost iubiti cum trebuie”, (John Welwood , 2010).

Care este comportamentul in cuplu, al unei persoane orgolioase?

Oamenii nu se comporta orgolios din rautate sau din dorinta de a fi superiori, ci, din teama de a-si dezvalui laturile sensibile, pentru a nu fi raniti. Ei nu stiu cum sa isi exprime dragostea fata de semeni si fata de partener, pentru ca, la randul lor, nu au fost tratati cu dragoste si nu au fost invatati cum sa o exprime.

Cum se manifesta orgoliul intr-o relatie si ce poti sa faci pentru a evita asta?

Manifestarea orgoliului ca pe o „bariera” impotriva unei  suferinte pe care ar putea sa i-o cauzeze partenerul. La suprafata ai putea crede ca ei se cred cei mai buni,  ca merita mai mult,  dar ei de fapt, se simt slabi si vulnerabili. Astfel, vor afisa o alta imagine a lor, chiar daca aceasta duce la ruperea relatiei,  si asta doar din teama ca partenerul sa nu ii vada vulnerabilitatea. Asta pentru ca le este teama sa se manifeste liber, le este teama sa se accepte asa cum sunt, cu calitati si defecte. Si adopta masca celui care le stie pe toate…

Citeste si:  De ce nu comunica barbatii

Este mereu in garda. Una dintre cele mai mari greseli pe care le face orgoliosul intr-o relatie este sa fie mereu in garda. Fapt care ii consuma foarte multa energie si uneori ducand la epuizare. Atunci, cand intervine orgoliul intr-o relatie, cei doi  nu mai pot avea o comunicare reala, pentru ca nu pot asculta ceea ce il doare pe celalalt si fiecare argument al celuilalt va fi interpretat ca o „sulita” indreptata catre el.  Singura solutie ar fi ca atunci cand un  parteneru spune ce il nemultumeste, celalalt partener sa il poata asculta  si impreuna sa gaseasca o solutie pentru a schimba situatia.

Desi ar fi ideal sa intram intr-o fara orgolii stupide, este absolut imposibil sa separam complet personalitatea noastra de orgoliul nostru, asa ca singura solutie este sa incercam sa il controlam, sa NE controlam in incercarea de a fi mai altruisti, mai empatici si mai atenti la nevoile partenerului.

Citeste si:  Tot ce voiai sa stii despre Viagra

Orgoliul nu suporta critica. Nimeni nu suporta critica, in principiu, insa  atunci cand este vorba despre o critica constructiva,  este foarte important sa lasam orgoliul la o parte. Cand incepi o discutie cu partenerul tau despre ceea ce nu merge intr-o relatie, vei vedea ca desi totul pare calm, de la un punct lucrurile se aprind si asta pentru ca „orgoliul” nostru nu suporta sa fie criticat. In loc sa discutati in continuare, te enervezi, incepi sa te aperi si sa arunci gunoiul in gradina vecinului. Adevarul doare, stim asta, critica doare, stim si asta, insa exista situatii in care trebuie sa lasam deoparte orgoliul si sa ascultam adevarul, indiferent cat ar fi el de dureros.

Citeste si:  Prostitutie si emancipare

Orgoliul loveste sub centura. Stii momentele in care intr-o cearta cu partenerul de viata ajungi sa spui lucruri oribile, sa readuci probleme din trecut, despre care ati convenit ca nu veti mai discuta sau faci tot felul de remarci care stii bine cat dor? Cine crezi ca e responsabi? Iti spunem noi: orgoliul! Solutia? Implica-te cat de mult in conversatie, insa incearca sa asculti si sa comunici cu partenerul, fara sa faci nici un fel de acuzatii. Cand lucrurile scapa de sub control si simti ca esti pe punctul de a face comentarii urate si dereroase, mai bine amana discutia, ia-ti un timp de relaxare, respira adanc si asteapta ca orgoliul tau sa se retraga. Numai asa vei putea purta o conversatie normala, constructiva, cu partenerul tau si numai asa vei putea auzi cu adevarat ce are de spus, pentru ca relatia voastra sa mearga bine in continuare.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.