fbpx

Metode de contraceptie

Este un subiect care ne intereseaza pe toate fetele: cum sa nu ne trezim cu o sarcina nedorita. Iata deci ce metode de contraceptie mai exista pe piata:

Micropilula: Iei cate o pilula care contine hormoni timp de 21 e zile, zilnic. Dupa care urmeaza o perioada de sapte zile de pauza, timp in care iti vine si menstruatia. Aceasta este foarte potrivita pentru fetele tinere. Se da mai nou numai pe reteta prescrisa de catre un medic ginecolog.
Minipilula- Se ia cate o pilula in fiecare zi, fara pauza, la aceeasi ora din zi. Menstruatia vine neregulat sau, in anumite cazuri, nu mai vine deloc.
Deosebirea intre cele doua este ca minipilula contine o doza mai mica de hormoni si deloc estrogeni.
Spirala- este un dispozitiv in forma de T, cu dimensiuni de 3,5 cm lungime si 2,5 cm latime, infasurat la mijloc cu sarma. Se implanteaza in uter, de catre ginecolog. Are un efect de contraceptie de 3 pana la 5 ani. Nu este o metoda recomandata fetelor tinere.
Implant-are 4 cm lungime si 2 mm grosime si este confectionat dintr-un material plastic moale. Se implanteaza pe partea inferioara a antebratului, sub piele. Efectul de contraceptie dureaza circa 3 ani. Medicul ginecolog va decide daca este o metoda potrivita pentru tine.
Plasture-de dimensiunea 4,5 cm x 4,5 cm, se foloseste timp de 21 de zile si se schimba o data la 7 zile. Urmeaza o saptamana de pauza, timp in care iti vine si menstruatia. Pe unele fete le deranjeaza faptul ca plasturele, relativ mare, se vede inestetic pe piele.
Inel vaginal- este un inel de cauciuc cu dimensiunea de 54 mm care se introduce in vagin, unde amane 3 saptamani si emana hormoni. De cele mai multe ori este bine tolerat si foarte sigur. Se introduce la fel ca un tampon.
Diafragma-inchide accesul spre colul uterin. Se foloseste in combinatie cu o spuna sau pasta spermicida, care asigura moartea tuturor spermatozoizilor. Trebuie adaptata individual fiecarui col, de catre modicul ginecolog, care explica si cum se introduce corect.
Prezervativ-este singura metoda de contraceptie care protejeaza si impotriva bolilor cu transmitere sexuala, cum ar fi SIDA, hepatita B si C sau alte BTS-uri. Este metoda care ar trebui folosita de toata lumea, mai ales daca nu isi cunoaste partenerul.

Citeste si:  3 semne ca te inseala
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.