In ce tipar de cuplu, crezi ca te incadrezi?

Fiecare cuplu  are „dinamica” lui si in general aceasta dinamica este data de personalitatea celor doi parteneri si de modalitatea in care acestia au relationat de la inceput. Se intampla sa vedem un cuplu care se cearta frecvent si cu toate acestea el ramane „sudat”. Aceasta este „stilul” lor de a convietui impreuna, fara a insemna ca este ceva rau sau bun. Psihologii sunt de parere ca sunt mai multe „tipare” de cupluri si in functie de acest tipar, se pot vedea relatiile care au sansa „sa imbatraneasca” impreuna si care nu au aceasta sansa.

Citeste si:  Totul despre Barbatul Berbec

Cuplul conflictual

Aproximativ o 10% din cuplurile testate intra in aceasta categorie unde primeaza mai degraba discutiile in contradictoriu. Desi apar numeroase probleme in perioadele cand se acumuleaza tensiune, psihologii spun ca relatia este solida. Care ar fi explicatia?  Când nu exista tensiune intre parteneri, acestia sunt foarte apropiati. Asadar, chiar daca nivelul de afectiune scade, asta nu implica in mod automat despartirea. Potrivit specialistilor, acest tip de cuplu functioneaza optim doar când se produce tensiunea, care in toiul conflictului ii separa pe cei doi parteneri, dar ii si aduce impreuna printr-o atractie pasionala, când cearta se stinge. Practic, se contreaza, dar stiu si rad  impreuna si reusesc sa se intâlneasca din când in când pe un teren comun, din care nu lipseste pacea.  Deseori, luptele dintre ei sunt expresia competitiei in cuplu. Totusi, ambii sunt sinceri si dornici de afectiune.

Citeste si:  Egalitatea dintre sexe. Ce spuneti de barbatul din ziua de azi?

Pe termen lung, acest gen de cuplu ar fi totusi bine sa gaseasca un echilibri, pentru ca odata cu inaintarea in varsta oamenii isi doresc mai multa liniste si mai putina pasiune.

 

Cuplul dramatic

In acest tip de relatie partenerii  nu isi tin promisiunile, unul fata de celalalt, Cum ii recunosti? Prefera sa petreaca mai mult timp cu prietenii sau separat, decat in cuplu. Din pricina angajamentelor neonorate, cei doi se simt nesiguri pe relatie si nu au o baza pe care sa construiasca.

Citeste si:  Adolescentii si sexul

In acest gen de cuplu,  partenerii au tendinta sa ia decizii in baza unor evenimente negative care se intâmpla in relatie. Potrivit specialistilor, cuplurile dramatice au risc dublu de despartire fata de celelalte categorii.

 

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.