
Partenerul tau este gelos, iar tu nu reusesti sa afli daca atitudinea lui se datoreaza iubirii excesive sau faptului ca are un simt al proprietatii mult prea bine dezvoltat. Sa dezlegam impreuna misterul!
Gelozia poate interveni, intre parteneri, din varii motive – comportamentul „suspect” al unuia, lipsa de incredere in sine a celuilalt. Uneori chiar se poate pune problema unei boli.
Oricare ar fi sursa ei, gelozia poate fi unul dintr emotivele pentru care o relatie se rupe, asa ca cel mai bine este sa o contracarezi. Simptomele ei sunt, in mare, aceleasi si, difera doar prin intensitate. Cinstit vorbind, toti suntem gelosi, in niste limite normale. Extremele sunt, insa, semn rau: absenta totala a geloziei e semn de apatie, iar gelozia excesiva, desi flatanta, la inceput, poate agasa pana la distrugerea relatiei. Inainte de a arata cu degetul catre vinovat, asigura-te ca nu esti tu cea care provoaca excesele de gelozie ale partenerului tau. Daca tinuta ta este cea mai tipatoare din peisaj si toti barbatii te privesc sau daca esti excesiv de draguta, calda si apropiata cu anumiti colegi, s-ar putea ca partenerul tau sa recepteze semnalele care declanseaza, in mod normal, gelozia. Si atunci poate ar trebui ca tu sa iti revizuiesti comportamentul. Daca nu faci parte din aceasta categorie de femei, si el tot face crize de gelozie, trebuie sa incerci sa il intelegi si sa il ajuti. Gelozia barbatilor provine, de cele mai multe ori, din nesiguranta. Lipsa certitudinilor in ceea ce te priveste, dezvolta, in mintea lor, o intreaga serie de actiuni, care mai de care mai incriminatorii la adresa ta.
Exista trei trepte: gelozia normala, gelozia excesiva si gelozia ca boala.
Pentru gelozia moderata, solutia optima este comunicarea. In momentul in care partenerul tau simte ca ceva nu este in ordine, trebuie sa discuti cu el, pe indelete. Nu vorbi pe ton rastit cu oamenii despre care se stie ca sunt gelosi. O vor lua drept o tentativa de autoaparare si vor ataca mai virulent. Discutiile trebuie purtate pe un ton relaxat, cu argumente si chiar cu un pic de umor, fara a ajunge insa la ironie.
Gelozia excesiva trebuie tratata cu multa precautie. Barbatul care exagereaza in a fi gelos are nevoie de mai multa atentie, de mai multe omplimente, de caldura, de certitudini. Demonstreaza-i ca teama lui este nejustificata: asigura-l ca el este cel mai frumos, cel mai destept, partenerul cel mai potrivit pentru tine.
Gelozia ca boala nu mai are nicio legatura cu ceea ce faci sau nu faci tu, ca femeie: nici un gest si nicio pledoarie nu ii alunga teama ca l-ai putea insela.
Ajuta-l mergand cu el la un specialist- un psihoterapeut sau un consilier de cuplu.