Domnia Papucului sau cum e sa traiesti „sub papuc”

Sub papuci

 

Un cuplu fiabil, rezistent in timp, e o afacere de forta, de dominare, si ca niciodata cei doi parteneri nu vor fi egali: in cel mai fericit caz un mariaj e un un duumvirat in care se respecta regula lui „primus inter pares”, implicand recunoasterea tacita a faptului ca, in ciuda egalitatii formale, unul dintre cei doi parteneri detine, prin natura sa, un surplus de autoritate.

Citeste si:  Top 6 filme de vazut impreuna de Sarbatori

Inseamna asta ca in orice cuplu exista un om sub papuc? Cu siguranta, nu. Pentru ca una e sa iti asumi un lider si alta e sa iti asumi un despot.
De altfel, de aici a si inceput povestea cu papucul. Cu sase-sapte sute de ani inainte ca Suleiman Magnificul sa fie o telenovela de succes, supusii otomanilor se deosebeau de omologii lor apuseni prin faptul ca, devenind vasali, ingenuncheau nu ca sa pupe ghiulul cu sigiliu al vreunui rege, ci papucul sultanului. Destul de umilitor, veti recunoaste, mai ales ca nu puteai sti niciodata pe unde umblase papucul cu pricina si nici in ce calcase luminatia sa ca sa aiba noroc in lupte. Pe podele spalate cu Domestos, in niciun caz.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.