Contraceptivele moderne. Lucrurile nu erau insa chiar atat de roz, conservatorii si biserica erau ingrijorati de consecintele pe care pilula contraceptiva urma sa le aiba asupra sexului in afara casatoriei. Anii 1970 si revolutia sexuala au venit insa sa contracareze acest val de controverse si astfel au aparut pe piata noi tipuri de pilule contraceptive, Neogynon – care continea Levonorogestrel, Microlut – prima mini pastila care continea numai progesteron, Microgynon – prima pastila cu un continut foarte scazut de hormoni, Sequilar – prima pastila cu actiune bifazica si Triquilar – prima pastila cu actiune trifazica. A aparut de asemenea si una dintre cele mai populare marci de contraceptive – Diane – care lupta si impotriva acneei.
Contraceptive de ultima generatie. Dupa 1990, cand principalul producator de contraceptive din lume, Schering achizitioneaza un alt producator important, Jenepharm, productia de pilule contraceptive creste considerabil, gama devine tot mai larga si apare si primul dispozitiv intrauterin pe baza de hormoni. Spre deosebire de alte sterilete, in principal cel din cupru. Dispozitivul intrauterin. Asemanator cu steriletul, dispozitivul hormonal (DIU) mai este cunoscut si ca sistem intrauterin. Acesta contine progesteron, se introduce direct in uter de catre medic si actioneaza timp de 5 ani. Este recomandat femeilor care au nascut deja si celor aflate in relatii stabile. Necesita controale periodice, pentru a verifica daca a ramas in pozitia corecta si nu s-a deplasat.
De retinut! Contraceptivele orale, nu se iau la voia intamplarii, ci numai dupa ce ati discutat cu doctorul ginecolog si acesta dupa ce v-a facut un control amanuntit si a ales contraceptivul potrivit pentru dumneavoastra.