De ce ma simt vinovata dupa un act sexual?

Sentiment de vinovatie

Chiar daca nu vorbesc despre asta, multe femei se simt prost, vinovate, dupa un act sexual in ciuda studiilor care dovedesc faptul ca un act sexual elibereaza hormonii fericirii si instaleaza o stare de liniste. De unde poate sa vina acest sentiment?

Sexualitatea exercita o atractie permanenta si pune deseori probleme morale. Uneori interdictiile din copilarie sunt atat de puternice incat nu permit o satisfacere sexuala decat sub semnul unei puternice vinovatii.

Si in ziua de astazi, actul sexual este vazut ca un „pacat” si nu se pune semnul egalitatii intre el si dragoste, caldura, nevoia de intimitate. Femeia simte pe langa interdictiile din copilarie si ceea ce ii „spune societatea” astazi: „Nu ai voie sa te bucuri de placerea ta. E ceva rusinos!”.  In mod sigur femeia stie la nivel constient ca este libera si doreste sa aiba un act sexual satisfacator. Atunci de ce lucrurile nu stau asa?

Am putea sa presupunem ca este vorba de un fel de caine al lui Pavlov,  ceva odata invatat continua sa existe, cu alte cuvinte,  un reflex? Ipoteza cade cu usurinta, nu putem sa compara actul sexual si investirea in el, cu un act reflex.Ceea ce ne scapa deseori este faptul ca aceasta situatie este inconstienta. Acest rationament este facut de persoana in cauza fara ca ea sa stie ca il face.  In momentul in care ceva este asociat cu excitarea, corpul se opune si incearca sa evite starea intrucat ea este interzisa.

Citeste si:  Sa spargem zidul indiferentei

„Exista aceasta problema pentru ca in copilarie mi-a fost interzis?”.

Cum totusi am putea sa ajungem sa vorbim intr-un mod real despre situatia de acum si cea de atunci? Pentru acest lucru este necesar sa existe un instrument de lucru care sa constituie o cale de acces spre inconstient. Cum ajungem acolo? Calea descoperita de Freud a ramas indiferent de modificarile aparute. Si anume, prin asocieri libere. A spune  liber ceea ce simte persoana,  fara sa incerce sa le evalueze, cantareasca, evite etc.

Citeste si:  De ce esti inca singura?

Aceasta modalitate ne poate conduce la copilarie si in prezent. A fi constienta de ceea ce simti pe strada, in familie sau oriunde nu este un lucru usor dar, atunci cand il poti  face  problemele se vor rezolva, inclusiv aceasta stare de „vinovatie” pe care o vom constientiza. Sa nu uitam totusi ca  in principiu, actul sexual  pentru o femeie este o implinire in nevoia de intimitate si caldura, o manifestare a iubirii si  la urma, urmei ceva normal care izvoreste din insasi natura umana.

 

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.