fbpx

Casnicia la distanta

In ultimul timp tot mai multe cupluri aleg sa imparta casa si masa cu intermitente. El pleaca la munca peste hotare sau ea accepta un post mai bun, in alt oras….Ce este de facut pentru ca relatia sa nu se destrame?
Prima tentantie ar fi sa vedem jumatatea plina a paharului: cuplul „la distanta” este mai ferit de uzura. Pe de alta parte, insa, despartirile lungi si dese nu sunt intotdeauna…cheia marilor succese conjugale si familiale. Exista riscul-deloc neglijabil- ca el si ea sa se trezeasca intr-o buna zi , in postura unor simpli „colocatari” de weekend. Dialogul, intelegerea, capacitatea de adaptare, arta de a face compromisuri -importante in orice relatie -devin vitale atunci cand cei doi nu traiesc impreuna sapte zile din sapte. Este adevarat, entuziasmul revederilor condimenteaza relatia, ii da periodic „pinteni” noi. Doar ca…intimitatea cuplului nu se reinnoada cat ai pocni din degete, de vineri seara pana duminica la pranz. Daca familia este extinsa- au aparut si copiii- acestia isi cer, si ei, dreptul la o parte din timpul parintelui absent. Bomboana de pe tort: oboseala din cursul saptamanii poate atenua ardoarea regasirii celor doi. Sa mai punem in balanta si singuratatea apasatoare, amaraciunea de a nu avea vesti, in orice moment, de la celalalt, din motive tehnice sau din cauza decalajului de fus orar, suspiciunile cae isi fac loc, in timp. Cuplurile care traiesc aceasta experienta marturisesc la unison: fara o reala capacitate de adaptare, relatiile la distanta nu rezista. Aviz amatorilor.
5 reguli de aur ca sa ajungeti la nunta de argint:
1. Vorbiti, vorbiti, vorbiti!
Nu lasati tot ce aveti sa va spuneti pentru weekend, cand veti fi din nou impreuna. Conteaza foarte mult sa tineti legatura si in cursul saptamanii: un SMS pe telefon sau un e-mail trimis seara, inainte sa te bagi in pat, prin care ii spui ca te gandesti la el si, eventual, ii trimiti ultimele poze cu tine, cu parintii vostri, cu prietenii. Daca aveti internet si fusurile orare va permit sa comunicati „in direct”, pe messenger, folositi toate secundele disponibile, pentru a schimba mesaje.
2. Aparati-va intimitatea!
Normal ca si familia, si prietenii vor sa il revada ori de cate ori vine acasa. Fa-i totusi sa priceapa ca tu si el aveti nevoie, intai de toate, unul de altul. Veti lua masa cu tot „clanul” intr-o duminca, dar nu duminica asta. Si veti iesi in oras cu amicii intr-o seara de sambata, dar nu acum. Veti planifica amandoi aceste intalniri „ritualice” si le veti comunica. Nu este vorba de a va izola de lume, ci de a pune relatia voastra pe primul plan.
3. Nu irositi timpul petrecut impreuna cu nimicuri!
Detaliile gospodaresti si alte lucruri banale este bine sa vi le comunicati unul altuia pe masura ce apar, prin telefon, prin e-mail, etc. Pentru ca cele cateva zile pe care le veti petrece impreuna sa nu fie „imbacsite” de nimicuri si sa puteti vorbi despre lucruri mai importante si mai aproape de inima voastra.
4. Esti solo? Fa-ti de cap!
Hei, hri, la ce te gandesti?! Noi vrem sa iti spunem sa profiti de singuratate, ca sa te dedai indeletnicirilor pe care celalalt nu le agreeaza la tine. De exemplu: tu ai o saptamana la dispozitie ca sa tricotezi sau sa te uiti la telenovele. Iar el- ca sa topaie si sa racneasca in fata televizorului: „Gooool!”.
5. Visati, planuiti, planificati impreuna!
Asta va poate ajuta sa suportati mai usor despartirile: planuiti ce veti face in weekend-ul urmator, unde veti merge in vacanta de Pasti si de Craciun, unde veti calatori in vacanta de vara. Stabiliti-va, macar in linii mari, traseele si obiectivele- ce veti vizita, unde veti sta si pentru cat timp, etc. Planificati, obligatoriu, cat mai des, si cate „un episod” romantic- o seara la restaurant (lasati copiii la mama si pisica la vecini), doua zile in tete-a-tete, intr-o cabana pe munte, un 1 Mai la mare…

Citeste si:  Frecventa raporturilor sexuale - o falsa problema
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.