fbpx

Strategii financiare in casnicie I

Please select a featured image for your post

Dupa nunta si intoarcerea din luna de miere, dupa ce trece euforia primelor luni, viata de familie devine mai complicata, pe masura ce sotii isi adopta rolurile si isi asuma responsabilitatile, relatia de cuplu poate deveni tensionata atunci cand cei doi nu stiu sa gestioneze problemele. Una dintre problemele maritale pe care le puteti evita si care poate deveni destul de serioasa daca o lasati sa intervina intre voi, e problema financiara. Cunoastem cu totii stereotipul legat de bani ca fiind cauza principala a divorturilor, insa nu e asa, cuplurile pot evita certurile daca stabilesc de la inceput una dintre cele 3 metode de gestionare a banilor: conturi separate, conturi comune sau o combinatie a celor doua. Conturi comune. Majoritatea cuplurilor casatorite prefera aceasta varianta pentru gestionarea finantelor cuplului, iar in Romania este una dintre metodele preferate. Toti banii cuplului sunt pusi la comun si din ei se platesc toate cheltuielile. Aceasta este si cea mai sigura metoda pentru a tine evidenta cheltuielilor iar cuplurile o prefera pentru ca da casniciei o nota de transparenta si sinceritate. Un cont comun inseamna insa si o oarecare responsabilitate din partea sotilor. Trebuie sa aiba puterea sa faca unele compromisuri, ca atunci cand el isi doreste unelte de pescuit si tu ii spui ca nu e momentul dar si sa comunice foarte mult cu privire la diverse aspecte leate de bani: care este suma limita care se poate cheltui lunar, cati bani intra in contul de economii, care este suma pe care o puteti aloca pentru cheltuielile neprevazute.
Citeste si:  Sexperta: sex, mancare, dirty talk
Efectele benefice asupra cuplului. Psihologii spun insa ca un astfel de cont comun este foarte benefic pentru relatia de cuplu, pentru ca uneste partenerii si le da un scop comun. Astfel de casnicii pot ajunge mai departe decat cele in care fiecare partener are independenta financiara si sunt mai intime, deoarece stii totul despre viata financiara a aprtenerului. Va puteti fixa scopuri comune pe care sa le indepliniti impreuna, veti strange mai usor banii pentru ceea ce va doriti si veti fi mai fericit ca le-ati cumparat impreuna. Acest sistem nu este potrivit atunci cand unul dintre soti are un viciu, are datorii, este dependent de cumparaturi, de obicei nefolositoare sau nu are valoarea banilor.
Citeste si:  Secretele cuplurilor care fac mult sex
Conturile separate. Unele cupluri prefera sa tina conturi separate, banii lui si banii ei, impartind cheltuielile la jumatate, ca si cum ar fi colegi de apartament mai degraba decat sot si sotie. Chiar daca pentru cuplurile noi si foarte indragostite poate parea o strategie exagerata si deloc potrivita pentru un cuplu casatorit, persoanele care se casatoresc cand sunt trecute de prima tinerete sau care au mai fost casatorite o data, considera ca aceasta metoda este ideala.
Pentru ca au trait prea mult timp in deplina independenta financiara, le este foarte greu sa inceapa sa dea dintr-o data raportul legat de banii pe care ii castiga si cheltuielile pe care le fac. In plus, tensiunile care ar putea aparea datorita unui fond comun in aceste situatii sunt mai usor de evitat decat de rezolvat, asa ca se prefera conturile separate.
Citeste si:  Afrodisiace naturale pentru cupluri
Cand unul dintre soti sau amandoi au copii din relatiile precedente, este cu atat mai important sa mentina conturile separate, pentru a evita discutiile de genul �eu nu ii pot cumpara unditele dar copilului tau poate merge in tabara�. La fel, cand unul din soti trebuie sa platesca pensie alimentara sau alte obligatii individuale, cum ar fi ratele facuate inainte de casatorie, cei doi prefera conturile separate, cu conditia ca ambii sa contribuie in egala masura la cheltuielile comune.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.