Pauzele in relatie. De cate feluri sunt si cat sunt de eficiente

“Hai sa luam o pauza!”.

Imposibil sa nu vi se fi spus sau sa nu fi spus chiar voi asta, macar o data. Cineva, intr-o relatie, pune gura pe fluier si decreteaza “Time out!”. Teoria mea e ca dominantul cere pauza. El este cel capabil de suficienta detasare incat sa-si dea seama ca incaperile relatiei trebuie aerisite.

M-ar interesa o statistica legata de ce se intampla dupa pauze. Prin prisma experientelor personale sau ale celor apropiati, pauzele au fost, de obicei, de rau augur pentru viitorul relatiei. Dar sunt pauze si pauze.

Avem, astfel, pauzele-preambul. Falsele pauze. Adica, vrem sa indulcim pastila, nu spunem de la inceput ca, de fapt, intentionam sa parasim de tot terenul si ca ne-am pierdut apetitul pentru partida asta. E mai comod pentru noi si, ne imaginam, mai usor de suportat pentru celalalt. Otravim treptat, cu lingurita, pana la doza ultima. Speram o imunizare. Decizia e deja luata, acum ne preocupa doar detaliile administrative, birocratia despartirii. Celalalt, daca nu simte ce i se pregateste, varianta nu foarte plauzibila, cred eu, ramane sa se antreneze. Se duce la sala si trage de toate parghiile relatiei incercand sa-si dea seama ce scartaie si cum poate fi imbunatatit. Se unge cu vaselina in zonele erodate, se tot priveste si-si da tarcoale incercand sa-si imbunatateasca performantele.

Citeste si:  Ma iubeste, nu ma iubeste

Mai avem apoi pauzele-lehamite. Ca un concediu de odihna. Ne-am cam plictisit unul de altul, dar in lipsa de ceva mai bun, nu apasam nici acceleratia, nici frana. Vehiculul relatiei merge in virtutea inertiei, dar parca ne-ar conveni sa schimbam directia, sa vedem peisajul din jur, sa facem un stop. O pauza, asadar. Ne scaldam prin alte ape, vedem daca iarba e mai verde in alta parte, daca apa e mai rece, cerul mai albastru. Si decidem dupa aceea. Unii cred ca asta e dovada de intelepciune. Polita de asigurare pentru mai tarziu. Nu dam definitiv vrabia din mana, dar ne lipim noua, si lor un biletel de piciorus pe care scriem “contractul este suspendat pana la data urmatoare.

Citeste si:  Rutina in relatie

Si, in final, exista si pauzele cu adevarat benefice, “concediile medicale”, in urma carora ajungi la un diagnostic real. Cand nu-ti mai auzi gandurile din cauza galagiei produse de gandurile celuilalt. Cand nu mai stii ce vrei, daca mai vrei si in ce conditii. Cand ti-e greu sa pui un diagnostic, e bine sa respiri un alt aer si sa-ti ordonezi vraistea. Dupa o prima perioada, astepti ca lucrurile sa se decanteze, sa se sedimenteze si sa constientizezi ce anume ti-ar lipsi daca ti-ar lipsi, ce rani sunt vindecabile si care nu. Si daca miza jocului te intereseaza in continuare.

Citeste si:  S.O.S - libidou scazut

Un amanunt interesant legat de perioadele de pauza ar fi regulile si limitarile. Mai exista ele, se mai aplica sau se suspenda? “Nu te-am inselat, eram in pauza! Arbitrul nu are de ce sa fluiere faultul intrucat arbitrajul e lipsit de obiect!”. Imposibil sa nu fi auzit macar o data de o astfel de situatie. Pauza inteleasa ca evadare, ca liber la incalcari de restrictii, ca simpla paranteza in sanul relatiei de cuplu. Desi, iarasi, sunt paranteze care pot schimba profund sensul intregului sistem de ecuatii.


5 Comentarii
  1. Nu exista pauzele… Cand cineva iti cere o pauza inseamna ca relatia s-a incheiat deja si da timp timpului sa gaseasca curajul sa spuna ca totul s-a incheiat. In unele cazuri a cunoscut sau are deja pe altcineva, in altele e o perioada pentru asi gasi pe altcineva.
    Cine iubeste, stie ce isi doreste si cu cine vrea sa stea. Nu are nevoie de \”pauze\”.

  2. Traiesc o asemenea nenorocita de \”pauza\”. Nici nu vrea sa vina acasa, nici nu intenteaza divort. In schimb si a scos la lumina un nou numar de telefon, si a schimbat freza, garderoba. Vrea sa para mai tanar, naiba stie dar este de-a drepul caraghios imbracat asa. Sta toata ziua inchis intr-o amarata de garsoniera inchiriata, in fata leptopului si iese doar pentru job sau la intalniri. Intalniri scurte (masina dispare din fata blocului o ora-doua) si apoi peste doua zile iar pleaca craiul….
    Si eu ca proasta inca mai sper ca e doar o amarata de pauza…

  3. Ioana O, eu zic sa tai TU raul de la radacina. Adica sa intentezi divortul, pentru ca nu e o pauza, pur si simplu nu mai vrea sa fie cu tine. Semnele sunt clare. In plus, ce mai poti sa astepti de la un asemenea barbat pe viitor?

    Fa-te frumoasa, ai grija de tine, asculta muzica, danseaza, fa-ti toate poftele, pune-te pe tine pe primul plan si-ai sa fii mai fericita asa. Si, oricum, viata te va rasplati intr-o forma sau alta pentru suferinta de-acum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.