Gesturi care nu costa nimic

Duminica ma asezasem pe o banca in parc asteptind o prietena si urmaream distrata cativa copii care incercau sa scape de sub supravegherea stricta a … bunicii, cred, ce nu ii lasa se se dea singuri in leagan. Parca tocmai pentru a o exaspera pe biata batranica, alergau care incotro, iesind de pe alei si impiedicindu-se prin iarba.

Priveam amuzata toata scena cand una dintre fetite se apropie timid de mine si imi intinde o floricica galbena – n-as putea sa va spun ce planta era – imi zambeste, iau floarea din mana ei si fuge mai departe la zbenguiala din jurul leaganului. Gestul m-a surprins cu atat mai mult cu cat nu-mi daduse niciun fel de atentie inainte si nici nu m-a mai bagat in seama deloc pana cand m-am indepartat de ei.

Citeste si:  Descopera daca minte

Vorbeam nu de mult despre cum ar trebui sa nu lasam nicio zi sa treaca netraita din plin, cum nu ar trebui sa asteptam ca timpul sa aiba o valoare in sine ci sa fim constienti ca valoare i-o oferim noi, in mod subiectiv… si am observat ca am abordat doar ideea „traieste!”, dar nu am deschis si un subiect despre ce ar insemna sa „traiesti”.

Poate ca unii dintre noi inteleg ca „a trai” se refera la a intreprinde o serie de lucruri marete care, daca nu sa intre in cartile de istorie, macar in sanul familiei sau prin cartier sa devina legende… Poate ca a trai cu adevarat inseamna… actiune… Eu zic ca nu e neaparat asa. „A trai” inseamna un cumul de senzatii… ceea ce faci este prea putin important, modul in care te simti atunci cand… faci ceea ce faci, o multitudine de sentimente si emotii care iti invadeaza sufletul… acesta este scopul actiunilor noastre.

Citeste si:  Afla de ce e mai atent cu alte femei

Ma gandeam la fetita din parc si la cate facuse ea intr-o zi numai pentru mine: am zambit cand mi-a intins floarea, i-am povestit prietenei pe care o asteptam gestul, mi-a inveselit ziua… si chiar noaptea, caci am gasit cu surprindere seara cand am ajuns acasa mica floare galbena ofilita, pe care nu ma indurasem sa o arunc, in buzunarul pardesiului.

Daca „a trai” frumos este doar o insiruire de astfel de gesturi marunte pe care ni le facem unul altuia? Dincolo de fericirea sau bucuria pe care o asteptam din partea celorlalti, senzatia ca am facut pe cineva sa zambeasca spun eu ca valoreaza la fel de mult atunci cand analizam nivelul propriei „stari de bine”. Sa oferim locul unei batrane in tramvai, sa ridicam un copil care plange pentru ca a cazut in parc sau sa adresam un zambet cuiva care este singur pe o banca… acestea sunt gesturi ce nu costa, dar pot schimba ziua celui din fata noastra si cred ca ne pot schima ziua si noua, celor care le facem…

Citeste si:  Evitare plictiseala in dormitor

Stiu ca este deja un cliseu, dar, totusi, ce ne impiedica sa fim mai buni?


3 Comentarii
  1. o daaaaaaaaa, asa e …cine a zis \”traieste clipa\” nu a zis degeaba. cand te gandesti ca viata e scurta trebuie sa profitam de fiecare moment pentru a ne simtim bine pentru a ne gandi mai mult la noi, la cei drgai noua si vb ruxandrei…\”pentru a deveni mai buni\”!

  2. Numai copiii si indragostitii mai pot face astfel de gesturi, in ziua de azi. Trist, dar adevarat.
    Intotdeauna am \\\”aplaudat\\\” gesturile marunte, intotdeauna am fost de parere ca doar ele dau culoare vieti… Dar cui sa strig??
    Cu o floare nu se face primavara… 🙁 Mai ales in ziua de azi…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.