fbpx

Dispozitivele intrauterine – steriletul

Please select a featured image for your post

Exista pe piata o sumedienie de metode contraceptive, adaptate in functie de varsta, de nevoile fiecarei femei sau de etapa vietii in care se regaseste – adolescenta, tinerete, maturitate. Steriletul este de cele mai multe ori folosit de femeile care tocmai au nascut si doresc sa se protejeze impotriva unei viitoare sarcini, mai ales in conditiile in care alapteaza. Ce trebuie stiut despre un sterilet? Steriletul e sau dispozitivul intrauterin este una dintre cele mai raspandite metode de contraceptie. Ce este e fapt un sterilet? Este un dispozitiv de plastic in forma de T, care este imbracat insa intr-un fir de cupru, menit sa tina la distanta sperma. Unele dispozitive mai moderne nu au insa cupru deloc, sunt numai de plastic, altele au structura din cupru si argint, pentru a fi mai rezistente. Bratele steriletului, de aici si forma de T, sunt menite sa fixeze steriletul in varful uterului. Steriletele din cupru au trecuta pe ambalaj si concentratia de cupru, respectiv cat din sterilet este acoperit cu cupru in mmp.
Citeste si:  Momentul potrivit sa inchei o relatie
Pe piata exista insa si sterilete pe baza de hormoni, care previn ovulatia asa cum o fac si pastilele anticonceptionale, fara insa a fi nevoita sa iti aduci aminte zilnic de pastiluta. Cum actioneaza un astfel de sterilet hormonal? Acesta nu permite ovarelor sa elibereze ovulul in timpul ovulatiei, in timp ce ingroasa mucusul cervical, tinand sperma la distanta de ovul. In mod normal, este indicat ca steriletul sa fie introdus in vagin inainte deactul sexual, insa poate fi folosit si ca si metoda contraceptiva de urgenta, fiind introdus in vagin la maxim 5 zile de la actul sexual neprotejat. Steriletul potrivit. Inainte de a opta pentru unul dintre diversele tipuri de sterilete, cel mai indicat este sa te consulti cu un medic ginecolog, singurul care poate sa iti prescrie steriletul potrivit tie. Steriletul hormonal ajuta nu doar in problema contraceptiei, ci si ameleioreaza durerile menstruale si diminueaza riscul inflamarii in zona pelvisului. Un astfel de sterilet hormonal, cum este Mirena, este eficient 5 ani, iar un sterilet pe baza de cupru, pate fi eficient, in functie de model, 12 ani.Bine de stiut. Ca si metoda contraceptiva, steriletele sunt foarte eficiente, studiile recente aratand ca doar mai putin de 1 din 100 e femei raman insarcinate folosind steriletul. Dar sa nu uitam ca steriletul nu protejeaza in cazul bolilor cu transmirtere sexuala si nu ar trebui folosit deci decat in cuplurile cu o relatie stabila de lunga durata, in care partenerii se cunosc foarte bine, isi cunosc istoricul medical si nu exista riscul unei imbolnaviri.
Citeste si:  Adevarul despre barbati
Este foarte important ca medicul care face insertia steriletului sa fie expert in asa ceva si mai ales insertia sa se faca in conditii de maxima sterilitate, pentru ca bateriile acre patrund in vagin in timpul insertiei pot sa cauzeze efecte secundare. Inflamarea uterului poate si ea sa apara in primele 20 de zile dupa insertie, asa ca doctorul prescrie de obicei si un tratament cu antibiotice. Daca imediat dupa insertie simtiti orice fel de durere sau actul sexual este dureros, trebuie sa consultati imediat doctorul.
Citeste si:  Monotonia intr-o relatie
Multe femei prefera dispozitivele intrauterine ca si metoda de contraceptie pentru ca sunt comode, nu au foarte multe efecte secundare si permit spontaneitate in actul sexual. De asemenea, este o metoda contraceptiva perfecta pentru mamele care tocmai au nascut si alapteaza.

3 Comentarii
  1. Sterilet isi pun milioane de femei in lume. Cred ca e mult mai ok sterilet 4-5 ani decat kilogramele de hormoni din anticoceptionale care la un moment te dezichilbreaza fizic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.