fbpx

Dependenta de sex (partea II)

Please select a featured image for your post

Orice discutie in ceea ce priveste analizarea fenomenului de-a lungul vremii trebuie inceputa cu Sigmund Freud. Acesta a sustinut ca devianta sexuala apare datorita complexului lui Oedip si a anxietatii declansate de teama de castrare. Aceasta teama inconstienta este resimtita la nivelul constient, in viata de zi cu zi – persoana se teme de confruntari directe, isi reneaga identitatea sexuala sau este nesigur de aceasta. Cum defineste Freud ependenta de sex? Freud considera dependenta de sex ca un mecanism de prin care individul face fata unui simt accentuat al masculinitatii, combinat cu anxietatea referitoare la femei, la intimitate, agresivitate si competitie. Impulsurile sexuale de necontrolat isi au originea intr-o dorinta insatiabila de aprobare, prestigiu, putere, stima de sine, iubire si securitate care sunt resimtite ca fiind esentiale supravietuirii. Dependentul de sex resimte absenta actului sexual ca pe insasi centrul existentei.
Caracteristicile oricarui dependent sunt rezultatul unui lung sir de relatii nefunctionale mama – copil. O mama care nu stie empatiza cu copilul, o mama narcisista, deprimata sau alcoolica are o toleranta foarte scazuta fata de stresul si frustrarea resimtite de copil. Ea nu este capabila sa ii asigure acestuia o dezvoltare armonioasa.
Citeste si:  Iubito, nu in seara asta, ma doare capul!
Dependentul de sex de tip homosexual este traumatizat in mod special de ostilitatea si abandonul manifestate de tatal sau, precum si de interiorizarea homofobiei manifestata de societate ca stare generala. Un copil care creste in astfel de conditii, poate foarte bine ca la maturitate sa sufere de anxietate, de teama de abandon si de teama continua a unei dezintegrari interioare, a sinelui. Aceasta anxietate il impinge pe dependentul de sex sa fuga in lumea sa erotica, unde gaseste siguranta, securitate, diminuarea anxietatii si diminuarea dorintei inconstiente de a restabili si mentine legatura cu parintele, legatura care, desi lipseste, este mult dorita.
Citeste si:  Sexul dupa reteta
O alta caracteristica tipica a acestor persoane este speranta ca va gasi o persoana care sa intruchipeze si sa concretizeze mult dorita relatie cu parintele. Aceasta speranta este insa sortita esecului, intrucat este imposibil ca o persoana sa corespunda totalmente modelului pe care dependentul si-l creeaza, iar persoana in care acesta isi vede parintele are o personalitate proprie, nevoi si dorinte proprii pe care mai devreme sau mai tarziu le va manifesta in interiorul relatiei. Faptul ca si partenerul isi doreste ceva de la relatie, duce la aparitia sentimentelor frustrare, singuratate si dezamagire. Pe de alta parte, o mama poate fi excesiv de implicata si de atenta in cresterea copilului. Parintele poate seduce, din punct de vedere emotional, in mod inconstient, folosind copilul ca pe un surogat in lipsa unui partener de cuplu. Copilul percepe neputinta mamei de a stabili o granita adecvata intre atentia pe care i-o ofera si comportamentul seductiv ca pe o mare dezamagire. Mai tarziu in viata, persoana este mult prea activa din punct de vedere sexual si intampina dificultati, la randul sau in a-si impune granite, considera ca regulile nu se aplica, in ceea ce priveste viata sa sexuala, chiar daca el se supune in general regulilor in alte aspecte ale vietii sale.
Citeste si:  Planurile mele, o basculanta
O alta caracteristica comuna a tuturor dependentilor este faptul ca au fost privati in mod cronic si profund de satisfacerea nevoilor emotionale. In viata de adult, persoana manifesta anxietate in toate relatiile intime. Datorita disperarii sale de a-si implini dorintele nesatisfacute in copilarie, dependentul de sex isi gaseste refugiul in fantezii sexuale si in punerea lor in practica pentru a atenua tensiunea si anxietatea ce le resimte in legatura cu intimitatea.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.