Cum sunt EU?

Nu ascultam muzica saptamana aceasta si nici nu citim nimic! In primul rand pentru ca este miercuri si abia asteptam week-endul sa ne revenim dupa ultima minivacanta – cea de 1 Mai – si in al doilea rand pentru ca… nu-mi aduc aminte ce am citit sau ce am ascultat care sa ma determine sa aleg tema de fata: Cum ne definim?

Ne place sa ne consideram obiectivi, sa afirmam ca judecata noastra sanatoasa nu este afectata de prejudecati, resentimente sau emotii si totusi se intampla foarte rar asa. Pentru ca ne incapatanam sa impartim lumea in alb si negru ne-am obisnuit sa situam antonimele intr-una dintre taberele bun si rau: obiectivitatea este buna, subiectivitatea este rea; absolutizarea este buna, relativizarea este rea. Uitam totusi ca, in ciuda a tot ceea ce au incercat mari ganditori de-a lungul a mii de ani sa contrazica, omul este in esenta subiectiv. Se raporteaza permanent la propriile interese, dorinte, asteptari. Uneori ele nu sunt satisfacute printr-o stare de fapt astfel ca simtim nevoia sa cream acea conjunctura care sa ne asigure confortul psihic pe care il cautam.

Citeste si:  Infidelitatea

Daca dorim cu ardoare sa fim bine vazute intr-un cerc de amici ne vom convinge singure ca asa este pana cand va aparea situatia ce ne va contrazice si pe care nu ne vom mai putea preface ca nu o vedem. Daca dorim cu disperare sa fim iubite de EL vom inchide ochii la micile semne care ne spun ca nu este asa si le vom retine doar pe cele care se potrivesc asteptarilor noastre… tot pana la acea proba contrarie pe care nu o vom mai putea respinge. Si nu cred ca asta se intampla doar celor mai slabe dintre noi, caci suntem ancorate fara sa vrem in social si suntem invatate sa ne definim prin ochii celorlalti… Iar daca imaginea pe care o vad ei nu se potriveste cu buna noastra parere despre noi insine o deformam pana cand ne place, ba chiar ajungem sa deformam lupa prin care este privita si sa atribuim privitorului insusiri care nu se afla de fapt acolo, dar care, daca s-ar afla, l-ar determina sa ne vada asa cum dorim noi.

Citeste si:  Relatii la distanta

As vrea sa va spun si eu ceea ce s-ar gasi in orice discurs motivational: nu este nevoie de ajutor… extern, trebuie sa gasesti ce iti trebuie in tine insati, in ceea ce esti si nu sa-ti dedici viata crearii unei imagini a carei oglindire in ochii celorlalti sa te defineasca asa cum ti-ar placea. Din pacate insa, pentru a ajunge in varful piramidei lui Maslow, adica la satisfacerea nevoii de autorealizare, teoria spune ca trebuie sa fi fost deja satisfacute celelalte nevoi: de adapost, de securitate, de realizare sociala, etc. Nu prea vad cum ar putea fi satisfacute acestea fara a avea grija ca reflexia ta in ochii celorlalti sa fie una… hm… sa spunem frumoasa. Si nu vad nici cum reflexia ar putea fi frumoasa fara ca TU sa ai grija sa fie astfel…

Citeste si:  Cat de repede te-ai hotarat sa spui "DA"?

Concluzia ar fi ca, vrem nu vrem, trebuie permanent sa ne definim si sa ne redefinim dintr-o perspectiva multipla, a noastra si a altora si sa corectam ceea ce nu se oglindeste asa cum dorim… si avem doua metode la dispozitie: sa schimbam ceva la noi sau sa ne autoconvingem ca ceilalti ne vad altfel decat se intampla in realitate. N-as putea spune care dintre ele este mai grea, nici macar care dintre ele este mai trista: sa ne schimbam de dragul altora sau sa ne mintim de dragul nostru?


3 Comentarii
  1. Mda… Intr-adevar traim intre oameni si nu ne putem defini fara sa luam in considerare si perspectiva sociala. In ceea ce priveste intrebarea din final – cred ca facem ambele lucruri: uneori ne schimbam, alteori ne mintim. cred ca TOATE le facem. probabil ca cel mai mult preferam sa \”ne schimbam\” la servici si sa \”ne mintim\” in dragoste. eu cam asa vad impartirea

  2. Hmm… intr-adevar interesant mod de definire a EU-lui. Si sunt perfect de acord cu ideea ca in viatza totul este marcat de subiectiv….si ca adevarul si realitatile sunt relative. Felicitari pentru modul cum ai surprins aceste aspecte.

  3. cea mai semnificativa relatie in viata tot cu tine insati o poti avea; insa nu trebuie sa devina totul, ceea ce cred ca este esential este sa ai resurse pentru fiecare aspect:dragoste, familie, job, mici placeri … si resursele astea tot din definirea eu-lui vin !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.