fbpx

Cum alegem pilula contraceptiva potrivita?

Please select a featured image for your post

COC sau contraceptivele orale combinate sunt solutia ideala pentru conceptie in special in cazul cuplurilor stabile, atunci cand riscul de a contacta boli cu transmisie sexuala este limitat. Unele femei le prefera pentru ca procentul de siguranta este foarte mare, peste 98% atunci cand sunt utilizate corect, altele se tem de ale datorita schimbarilor hormonale pe care le pot produce in organism. Ce criterii ar trebui sa luam in considerare atunci cand alegem pilula contraceptiva?

Cat mai multe optiuni. Cu siguranta te temi de contracteptive pentru ca ai auzit despre o sumedenie de efecte seccundare posibile. E adevarat ca atunci cand nu iei pilula potrivita efectele secundare pot fi dintre cele mai variate, incepand cu migerene, retentie de apa sau crestere in greutate. Partea buna este ca ai de unde alege! In ultimii ani au aarut diverse forme de pilule contracptive, asa ca le poti schimba usor atunci cand nu iti sunt potrivite. Tipul de pilule difera in functie de concentratia hormonala, de hormonii pe care ii contin, de grupul de varsa caruia i se adreseaza etc.

Citeste si:  Prima vacanta in cuplu
Schimbarile din organismul tau. Pilulele contraceptive afecteaza functionarea organismului, in principal in ceea ce priveste ciclul menstrual. De cele mai multe ori, ele au un efect benefic, in sensul ca manstruatia devine regulata. Majoritatea foliilor de contraceptive contin 21 de drajeuri, care se iau zilnic la aceeasi ora, urmand 7 zile de pauza, in care apare si menstruatia. Vei vedea ca o data ce organismul tau se obisnuieste cu pilula, menstruatia va veni in aceeasi zi de pauza in fiecare luna si aproximativ laaceeasi ora. Ideea generala e ca pilula trebuie sa imbunatateasca ciclul menstrual, asa ca o vei alege numai pe cea care nu a avut efecte secundare legate de menstruatie si nu a inrautatit lucrurile.

Citeste si:  Femeia Rac si compatibilitatile ei in anul 2011
Concentratia hormonala din pilulele contraceptive este foarte importanta si trebuie avuta in vedere. De exemplu, atunci cand concentratia de estrogen (hormon continul de pilulele combinate) este prea mare, poate produce modificari hormonale in organism. Aceste modificari se manifesta in diverse feluri: schimbari bruste ale starii de spirit, depresii, nervozitate, iritabilitate, tristete. Daca simti aceste schimbari, adreseaza-te medicului ginecolog pentru a-ti schimba pastilele si alege unele care au concentratie foarte scazute de estrogen, astfel incat efectele secundare sa fie minime.Sfatul medicului sau al farmacistului sunt foarte importante! Daca farmacistul iti poate spune in mare despre fiecare tip de pilula contracpetiva, indicatiile si contraindicatiile ei, medicul ginecolog este cel care iti prescrie pastilele. Chiar daca nu ai nevoie de o reteta pentru a cumpara anticonceptionale, nu te aventura de una singura. Cele mai buna pilule contracpetive si care vor avea cele mai putine efecte secundare sunt cele prescrise de medicul ginecolog dupa ce ati facut in prealabil analize hormonale.

Pe acelasi sistem, nu alege contraceptivele care sunt cele mai ieftine sau pe care le ia prietena ta de mai multa vreme fara efecte secundare vizibile. Daca nu ai un buget prea mare alocat contraceptivelor, apeleaza cu incredere la un cabinet de planning familial. Aici vei primi gratuit consiliere din partea unui ginecolog si mai mult, majoritatea pilulelor contraceptive se primesc gratuit, pe mai multe luni. Daca iei orice fel de alt tratament, trebuie sa consulti imediat medicul sau farmacistul, care iti pot spune in ce masura medicamentele respective interactioneaza cu pilulele contraceptive.

3 Comentarii
  1. eu am fost la un cabinet.. acolo mi-a recoandat multe analize.. apoi o echografie.. si in fct de alte boli pe care le-ai avut pana atunci.. .cam asta era drumul pe care trebuia sa-l parcurg.

  2. E foarte important sa mergi la doctor, asa dupa sfatul altora, poti sa risti sa te alegi cu pilulele neportivite. Pot aparea reactii secundare: somnolenta, lipsa apetitului sexual, dureri..

  3. Cel mai bine este sa consulti un medic inainte de a te aventura sa-ti cumperi pilulele care le consideri potrivite sau ti le-a recomandat o persoana. Cunosc cazuri si stiu ca in general asa se procedeaza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.