fbpx

Criza financiara in cuplu

Please select a featured image for your post

Desi unii analisti de pe piata financiara romaneasca spun ca in Romania nu vorbim neaparat de o criza propriu-zisa ci mai mult s-a instaurat o atmosfera de criza, realitatea e ca pe toate meridianele nu se vorbeste despre altceva decat despre criza financiara si felul in care ea influenteaza fiecare aspect al vietii noastre. Vrem nu vrem, criza financiara ne afecteaza si in punctul cel mai sensibil, care ar trebui sa fie oaza noastra de liniste – cuplul. Cum impartim banii in cuplu, cine se sacrifica de la vicii si capricii, cine e trezorierul si cine e mana larga?

Fiti realisti! E adevarat ca incep reducerile de primavara si ca iti doresti o garderoba noua, e drept ca s-au ieftinit masinile si iubitul tau isi doreste una „la pret de chilipir” insa, desi se pare ca toate se dau pe gratis, nu e chiar asa. Daca toata lumea se plange ca e criza, inseamna ca asa si este, sau exista toate sansele ca ea sa se faca resimtita. Puneti intotdeauna intai deoparte banii pentru creditele la banca, cheltuielile curente, alte rate sau bani luati imprumut si abia apoi ganditi-va la alte cheltuieli. Aveti grija sa nu cadeti in capcana datoriilor, e foarte usor sa iei bani imprumut, poti chiar sa si obtii un credit in banca, insa gandeste-te intotdeauna cu ce le vei plati si fa astfel incat ratele lunare sa nu depaseasca salariul unuia dintre voi.Cine gestioneaza banii? Pe perioada de criza, si nu numai, banii ar trebui gestionati de acela dintre voi care stie sa spuna si NU in fata tentatiei. Daca e s-o spunem pe aia dreapta, noi femeile bagam mult mai repede mana in portofel pentru toate nimicurile, spre deosebire de barbatii care sunt mult mai rationali din punct de vedere al shopping-ului. Atentie insa, faptul ca stii spune NU, nu iti da drept de veto absolut asupra bugetului cuplului si nici nu inseamna ca partenera trebui sa iti ceara voie pentru orice cumparatura, ci pur si simplu ca banii stau la tine, iar cand e vorba de cumparaturile mari va consultati impreuna inainte de a le face. Intrebarile de genul „chiar avem nevoie?”, „cat de des o sa il folosim?”, „il putem inlocui cu ceva mai convenabil?” ar trebui sa faca parte din discutiile voastre de cuplu pe teme financiare si asta nu doar in perioada de criza.

Citeste si:  Tips pentru gasirea unui iubit
O alta varianta pentru gestionarea bugetului cuplului este varianta adoptata cu succes in tarile occidentale gen Franta, Italia sau Germania: bugete separate. Ideea e ca fiecare sa isi puna partea lui pentru cheltuielile curente, rate etc, urmand ca restul de bani sa il gestioneze fiecare dupa mintea lui. Asta e mai putin aplicabil in cazul cuplurilor cu copii pentru ca greu vei vedea barbati care sa cumpere scutece din proprie initiativa sau sa se intereseze de hainite pentru bebe.

Citeste si:  Ce sa nu faci la prima intalnire
Puteti la fel de bine sa puneti intreg bugetul cuplului intr-o cutie comuna din care sa ia fiecare la nevoie, cu singura conditie de a nota suma pe care a luat-o si scopul, respectiv cheltuielile facute. Ideea caietului de cheltuieli este foarte potrivita in orice perioada pentru ca va ofera o imagine clara a cheltuielilor facute, astfel ca vedeti pe ce se duc banii si unde puteti face economii. Un alt truc ar fi sa nu plecati niciodata la cumparaturi fara o lista precisa si sa stabiliti de comun acord ca nu se cumpara nimic pe langa lista. Sa nu uitam ca traim intr-o societate de consum, si ca o data intrati cu cosul in hypermarket in nestire de pe rafturi tot ce ne trage cu ochiul. Lista de cumparaturi e o modalitate de a tine lucrurile in frau.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.