fbpx

Certati-va, va rog!

Va marturisesc ceva: nu am incredere in cuplurile pe care nu le vad niciodata certandu-se. Sigur, nu ma dau in vant nici dupa cei care isi arata mereu in vazul lumii desuurile mai putin aratoase. Dar nici in cele in al caror san nu simti niciodata un “junghi”, un nor de furtuna, o atmosfera usor incarcata electric. Am aceeasi senzatie ca cea pe care o am in fata unei poze trucate grosolan: prea a albastru cerul, prea nu s-a ingalbenit nicio frunza, prea e pielea neteda la 60 de ani. Dati-mi voie sa fiu incredula.

Pe acelea in care pacea si armonia sunt meniu zilnic obisnuiesc sa le numesc “relatii corporatiste”. Oamenii sunt formali si tind mereu sa raspunda corect politic. Cred cu tarie ca zambetul tolerant pe care il afisezi atunci cand “iubi” te roaga a 135343-a oara sa inchizi usa pentru ca “il trage curentul” este doar o masca si ca, vorba ceea, “afara-i vopsit gardul/ inauntru-i leopardul”.

Citeste si:  Rutina in relatie

Mai exista, pe de alta parte, acel tip de reactie pe care unii oameni o au la aflarea vestii ca o relatie din cercul de apropiati s-a destramat: “vai, si pareau sa se inteleaga atat de bine”. In schimb, nu e nimeni mirat cand se despart doi certareti notorii. Exista insa si comentariul de tipul “ei, se impaca ei!”. Pentru ca asta fac vulcanicii: cunosc un sir lung de despartiri si impacari, una “mai definitiva” decat alta si nimeni nu-i mai crede atunci cand striga “lupul!”, oricate lacrimi ar afisa, oricate promisiuni ar profera si oricate batai in piept si-ar administra.

O stare conflictuala seamana cu fenomenele meteo. Lectia de la geografie, clasa a patra. Cand e cald, apa se transforma in vapori, vaporii se ridica, se formeaza norii, un nor incarcat negativ se intalneste cu unul incarcat pozitiv, iese bum-bum, fulger, aversa, furtuna. Soare, caldura, iar vapori etc. Circuitul apei. Asa e de simplu. Noi, oamenii, obisnuim sa procedam complet nenatural. Ne supara mii de nimicuri. Sigur, nu de la inceput. La inceput, iar asta are explicatii stiintifice (stiti voi, hormonii care coloreaza sarguincios totul in alb), nu vedem, nu ne deranjeaza, nu stim. Toate ne par minunate si neintinate. Mai apoi, abia, incepe sa apara cate o pata, pe ici, pe colo. Initial, petele trec repede, detergentul functioneaza, vopseaua e lavabila. Dupa aceea, petele nu mai dispar, dar gasim alte strategii. Lipim autocolante, punem un tapet, transformam cu maximum de talent si indemanare artistica defectul in calitate, oferim explicatii-suport, pretexte la super-oferta. Si, in tot timpul acesta, zambim frumos, mecanismul functioneaza ca uns, relatia progreseaza, ce bine, totul e multumitor. Oare?

Tot acoperind, tot refuzand sa scoti mizeria la iveala, sa o diseci, sa vezi de unde vine prea sanatos nu e. Daca vreti, am sa ma folosesc de o comparatie dintr-un articol al colegului Mihai. Problemele sunt microbii care activeaza “anticorpii” unei relatii. Refuzand sa le infruntam, mascand totul in politete si intr-un spirit fals conciliant, relatia nu va dezvolta acei anticorpi, nu va face fata nici marilor provocari. Ce vor aparea, fara indoiala, caci nu traim intr-un mediu aseptic oricat am incerca sa intretinem iluzia aceasta.

Citeste si:  Nu va spalati rufele in familie

Fiecare are o limita a tolerantei. Compromisul este o operatiune pe care ajungem s-o practicam din reflex. Totusi, nici toleranta nu e infinita, chiar atunci cand e vorba de persoane calme, linistite, care urasc starile conflictuale. Sa eviti la nesfarsit o situatie neplacuta, sa tii cartile mereu sub masa va duce doar la explozii mult mai intense in viitor. Iar acelea se pot dovedi fatale. Nu o biata descarcare electrica, din cand si cand, cand in noi este inca vara.

9 Comentarii
  1. Exista si cupluri care nu se cearta??? Eu nu cunosc decat unul, in public nu au niciodata nimic sa-si reproseze, nici macar un \”da-te mai incolo\”. Nu stiu ce fac ei in particular, dar sunt enervant de oficiali in exterior. Dar asta e treaba lor, nu? Doar nu or sa se certe ca sa-mi para mie situatia mai naturala.

  2. Sigur ca intr-o relatie , nu merge intotdeauna totul perfect, nu curge numai \”lapte si miere\”.Luata de la inceputul ei si mergand pe firul timpului, o relatie presupune doua persoane de sex opus, doua caractere, doua personalitati diferite, care au nevoie de timp pentru a ajunge la o convergenta in opinii, odata cu trecerea timpului peste ei, altfel am putea vorbi despre un sfarsit al acestei relatii pentru…nepotrivire de caracter.Faptul ca , intr-o relatie, sunt persoane care in public arata ca totul \”merge ca pe roate\”, nu trebuie dezaprobata aceasta conduita adoptata de ei.Pina la urma este vorba despre o latura a intimatii relatiei lor, pornind de la regula ca \”rufele nu se spala in public\”.Perceptia exterioara a unei relatii este intotdeauna subiectica, precum si motivul finalitatii acesteia sub forma despartirii celor doi, pentru ca nimeni neimplicat nu cunoaste si nu va putea cunoaste adevaratul motiv al despartirii.De ce?Pentru ca ascultand opinia separata a celor doi…recent despartiti, tinzi sa le dai dreptate fiecaruia data fiind subiectivitatea opiniilor lor legate de despartire..Experienta multor cupluri, ale caror relatii le-am putea pozitiona la extreme (relatii de durata in timp si relatii scurte ca durata in timp) arata faptul ca, responsabilitatea pentru stabilitatea acesteia revine ambilor parteneri in mod egal, pornind de la modukl de comunicare, sentimente, sinceritate, dragoste, respect, indepartarea rutinei, abtinerea de la provocari, etc.Sunt citeva lucruri pe care daca in timp oricare din parteneri nu le mai au in vedere, se expun si isi expun relatia unui final nedorit…despartirea.Iata de ce, atunci cand exista o problema, partenerii nu trebuie sa o lase netratata din diferite motive, intrucat ea se va acutiza si-si va pune amprenta asupra relatiei.Daca intre cei doi nu exista comunicare dar exista minciuna mica sau mare, daca nu mai exista comunicare, dar exista rutina in tot si in toate , atunci se va intui usor deznodamantul relatiei respective

  3. Sincer, nici eu nu cunsoc vre-un cuplu care sa nu se certe. Si chiar imi este greu sa cred ca exista. Cine spune asa ceva, minte si ascunde poate secrete foarte grave. Dar asta nu e problema mea, si nici a voastra.
    Si eu, in relatia mea, incerc sa evit pe cat posibil in public sa ma cert cu cel de langa mine, pentru ca nu imi place sa-mi spal rufele de fata cu alte persoane, dar asta nu inseamna ca arat ca noi nu avem discuti… certuri… care sincer sunt destule. Este putin cam greu de crezut ca dupa o perioada de 1 luna… nu stiu 2, 3, etc… si mai ales dupa ani de convietuire, sa nu ai nimic de reprosat sau de spus fata de compartamentul celuilalt, sau de probleme ivite si de deciziile luate … etc…

  4. nu sunt de acord, cred ca exista si oameni care se pot intelege si pot discuta dezacordurile fara sa urle unul la altul si sa lase sa se deagejeze toata cantitatea de energie negativa care este intr-o cearta autentica. atata vreme cat nu urli si discuti frumos orice dezacord, neintelegere, problema, nu vad de ce trebuie sa se lase cu \”omoruri\”

  5. asta e un articol care despica firul in 4 despre ce autorul oricum nu simte. \”nu mi se pare normala viata altora\”. si cui ii pasa? daca 2 persoanel anormale se intalnesc, inseamna ca pentru ele relatia aia e sanatoasa si se merita unul pe altul. Asa cum au spus si alte fete mai sus, nu vad de ce as vrea sa vad cuplurile certandu-se. Mi s-ar parea normale, deodata? Si de ce ar face-o de fata cu ceilalti? Poate cuplurile pe care le stii tu au discutiile acasa, nu ca sa vezi tu si sa ii consideri normali. Oricum, nu cred ca exista cupluri care nu se cearta…

  6. este o vorba \”cine nu se cearta,nu se iubeste\”.fiecare cuplu are problemele sale,le pot rezolva acasa sau, poate, in public.daca nu ii vedem certandu-se sau vorbindu-si urat nu inseamna ca ei nu au probleme,cred ca prefera sa si le rezolve acasa,nu sa ne ofere noua un spectacol.

  7. Sunt situatii in care treci peste un conflict sau nu intr-o relationare.

    Ceturile sunt lipsa de compatibilitate pe moment, sau pur si simplu nu exista compatibilitate pe niciun domeniu si atunci fiecare cu drumul lui.

  8. dar eu nu vreau sa ma cert cu iubitul meu!!! suntem impreuna cam de un an, si pana acum nu ne-am certat, nici in public, nici in particular… am mai avut discutii in contradictoriu, dar acceptam ca nu sunt tot timpul de accord cu celalalt si gata… certurile nu te fac fericit, iar in timp duc la despartire, dupa proprie experienta. iar vorba\”cine nu se certea, nu se iubeste\”, e o mare tampenie, fara suparare. nu cladesti un cuplu bazandu-te pe certuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.