fbpx

BTS – Boli cu transmitere sexuala

Please select a featured image for your post

Pot fi considerate nota de plata a imprudentei de care dam dovada atunci cand alegem sa traim doar momentul, fara sa ne protejam. Iar vara, mai mult ca in alta perioada a anului, tentatia de a ne lasa dusi de val e mai mare decat oricand. Iar infectiile cu transmitere sexuala nu intarzie sa apara. Din fericire, multe dintre acestea pot fi combatute cu ajutorul tratamentului medicamentos, insa exista si cateva pentru care nu mai exista cale de intoarcere. Pentru aceste boli, responsabile sunt diverse microorganisme, bacterii, paraziti, care traiesc in sange, sperma, secretii si se pot raspandi pe diverse cai: fie prin contactul direct al pielii cu regiunea infectata de pe corp,prin utilizarea comuna a obiectelor de toaleta intime, stranduri bai publice, prin efectuarea de tatuaje, sau de la mama la fat. Principalul mod de transmitere insa este reprezentat de contactul sexual neprotejat-vaginal, anal sau oral. Cum multe dintre aceste boli prezinta perioade de incubatie relativ lungi – perioade fara simptome, persoana infectata poate transmite boala cu usurinta fara sa stie acest lucru.
Cum ne ferim de BTS? Evitand comportamentele riscante si daunatoare:relatii sexuale neprotejate,cu parteneri „de ocazie”, tatuaje, piercinguri, tratamente cosmetice sau medicale efectuate cu ace sau seringi nesterilizate, accesul in bai murdare, sau stranduri nedezinfectate. Iata cateva din cele mai frecvente infectii care ne trimit de urgenta la medic:
Clamydia: cea mai raspandita BTS in randul adultilor activi sexual,ce la femei poate cauza infectie pelvina,infertilitate,nastere prematura,iar la barbati duce la infectii ale uretrei.Simptomele bolii sunt:dureri si sangerari genitale anormale.
Hepatita B. Infectie ce poate afecta ireversibil ficatul,produsa de virusul hepatitic B. Poate fi insa prevenita prin vaccinare. Simptome: febra, dureri reumatice, astenie, eruptii cutanate, icter, lipsa poftei de mancare, decolorarea materiilor fecale.
Sifilisul: maladie grava,produsa de bacteria Treponema palidum. Netratata, aceasta boala poate fi letala. Bebelusii a caror mama sufera de sifilis se nasc cu malformatii grave, care duc uneori la decesul acestora. Simptome: sifilisul prezinte 3 etape evolutive: in prima etapa: leziuni ale organelor genitale; etapa 2: eruptii cutanate, false simptome de gripa; etapa 3: grave leziuni osoase si afectarea cerebrala, ce pot cauza moartea.
Cancerul de col uterin: este singurul tip de cancer ce se poate transmite pe cale sexuala, prin infectarea cu HPV: Human Papilloma Virus. Din fericire, exista vaccin impotriva acestui virus, boala putand fi prevenita. Simptome: secretie genitala albicioasa, cu striuri de sange, sangerari dupa raportul sexual.
SIDA: cea mai grava forma a infectiei cu virusul imunodeficientei umane-HIV. Scurteaza drastic viata persoanei infectate. Simptome: scadere in greutate, febra prelungita, infectii diverse si dese.
Gonoreea este o infectie grava, ce poate cauza infertilitate, iar la nou nascuti infectii oculare sau chiar lipsa vederii. Simptome: secretie genitala cu puroi, usturime, durere la urinare.
Citeste si:  Pe aici nu se trece
Iata deci la cate riscuri ne expunem atunci cand nu suntem responsabili si nu ne protejam. Daca avem de gand sa ne distram la maximum, macar sa o facem in siguranta!

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.