
Cand vrei ca o negociere sa iasa bine trebuie sa tii seama de cateva lucruri.
In primul rand, este cu adevarat important sa stii unde vrei sa ajungi, ce vrei sa obtii. Tot timpul trebuie sa ai bine stabilit in minte obiectivul tau. Inainte de a porni „la atac”, este important sa iti fie foarte clar ce urmaresti.
Potrivit specialistilor una dintre conditiile imperios necesare pentru o negociere avantajoasa este aceea de a nu pierde nici un moment controlul si de a nu te lasa deturnata de la intentiile tale.
Exista posibilitatea ca seful sa incerce sa devieze discutia, abordand problema celui mai recent proiect in care esti implicata, prezentarea pe care urmeaza sa o sustii peste cateva zile, si exemplele ar putea continua. Raspunde-i, dar reia subiectul principal de indata ce prinzi momentul prielnic; cu alte cuvinte, nu-l lasa pe el sa treaca „la comanda”, chiar daca, ierarhic vorbind, iti este superior.
In definitiv, acesta este unul dintre punctele-cheie ale unei negocieri. Fiecare are ceea ce isi doreste celalalt, numai ca depinde cum stiu ambii sa isi sustina punctul de vedere si sa speculeze avantajele pe care le detin.
Dar in context, una dintre deprinderile care apar numai cu timpul este aceea de a realiza cand partenerul pretinde mai mult decat este constient ca poate primi; in momentul in care vei invata sa recunosti acest lucru, vei putea profita de ocazie.