fbpx

Negociere win-win

Simti ca cineva profita in mod continuu de pe urma ta? Simti ca te lupti sa obtii ceea ce vrei de la oameni al caror ajutor ai nevoie, dar asupra carora ai mai putina autoritate directa? Daca da, atunci ai nevoie sa iti imbunatatesti aptitudinile de negociere win-win.
Scopul negocierii este sa rezolvi situatii acolo unde ceea ce vrei intra in conflict cu ceea ce vrea altcineva. Scopul negocierii win-win este sa gasesti o solutie care este acceptabila ambelor parti, si lasa sentimentul ca au castigat odata ce negocierea a luat sfarsit.
Exista diferite stiluri de negociere, in functie de circumstante.
Acolo unde nu te astepti sa ai de-a face cu oameni si nu ai nevoie de dorinta lor, atunci poate sa fie mai bine sa joci dur, sa cauti sa castigi o negociere in timp ce alta persoana o pierde. Multi oameni trec prin asta atunci cand cumpara sau vand o casa – de aceea cumpararea unei case poate sa fie o experienta atat de neplacuta.
In mod similar, acolo unde este o miza mare in negociere, acolo poate sa fie si o lupta apriga.
Nici una din aceste abordari nu este buna pentru rezolvarea conflictelor cu oamenii cu care ai o relatie. Daca o persoana joaca dur, atunci asta este un dezavantaj pentru persoana cealalta. In mod similar, folosirea trucurilor si manipularii in timpul negocierii pot submina increderea si distrug munca in echipa. In timp ce o persoana manipulativa poate sa nu fie prinsa daca negocierea nu este frecventa, acesta nu este cazul cand oamenii muncesc impreuna. Aici, onestitatea si deschiderea sunt aproape intodeauna cele mai bune polite.
In functie de scara de dezacord, anumite pregatiri pot fi necesare pentru conducerea unei negocieri de succes.
Pentru neintelegerile mici, pregatirea excesiva poate sa nu fie productiva, pentru ca, asa cum iti intareste pozitia, o poate slabi pe cea a celeleilalte persoane.
Totusi, daca ai nevoie sa rezolvi o neintelegere majora, atunci asigura-te ca te pregatesti indeajuns de bine. Gandeste-te la anumite aspecte inainte sa incepi sa negociezi, precum:
telurile: ce vrei sa obtii de la aceasta negociere? Ce crezi ca vrea cealalta persoana?

Citeste si:  Ieftina si buna pentru turisti: Polonia
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.