Din nou la serviciu

Dupa ce l-ai adus pe lume pe cel mic si ai stat cu el o vreme acasa, a sosit momentul sa te intorci la serviciu. Insa parca nimic nu mai e ca-nainte. Iata sfaturile care te vor ajuta sa treci mai usor peste acest moment delicat.
De ce pare totul atat de ciudat cand te intorci la munca dupa ce ai nascut? Poate pentru ca lucrurile sau mai schimbat un pic, poate pentru ca ai colegi noi sau ca ierarhiile sunt altele. Nu de putine ori, proaspetele mamici sau plans ca si climatul este altul, iar senzatia generala este una de nou, unde se simt nevoite sa ia totul de capat. Si iata cum disconfortul incepe sa-si faca simtita prezenta; pe de-o parte, cu un bebe acasa, oboseala este mare, iar pe de alta parte, sarcinile de serviciu par sa fie din ce in ce mai multe. Este un moment delicat, care trebuie infruntat cu strategiile potrivite.
Ce sa faci:
– Anticipeaza propriile tale exigente la seful Departamentului de Resurse Umane referitoare la o mai mare flexibilitate a programului, a conditiilor in cazul unei posibile afectiuni a celui mic.
– Informeaza-te asupra tuturor schimbarilor care s-au produs , in domeniul tau de activitate, cata vreme ai stat tu acasa.
– Raspunde micilor curiozitati ale colegilor referitoare la perioada de graviditate sau la dezvoltarea celui mic. Astfel vei reinnoda prieteniile de odinioara. Insa e mult mai bine sa astepti intrebarile decat sa dai tu tot felul de amanunte…
– Daca au existat probleme la serviciu in saptamanile dinaintea intoarcerii tale, e bine sa le discuti cu seful tau si sa te arati disponibila pentru rezolvarea acestora, in mod gradual.
– E normal ca atunci cand te intorci la munca sa te simti, intr-o anume masura, vinovata fata de micut. Iata de ce e important ca, din cand in cand, sa iei o mica pauza in care sa suni acasa si sa te convingi ca totul e in regula cu copilul tau.
Ce sa nu faci:
– Nu te limita la a spune la birou : „Am nevoie de mai mult timp pentru copilul meu”. Nu faci decat sa-ti pui colegii in fata faptului implinit. Flexibilitatea programului se discuta nu se impune.
– Scutecele si biberonul, pentru o proaspata mamica , sunt lucruri noi si e firesc sa vorbeasca despre ele cu mult entuziasm. Excesul insa poate plictisi colegii, indepartandu-i de tine.
– Daca tragi de timp si incerci sa lasi la urma lucrurile mai grele, pierzandu-ti vremea cu lucrurile marunte, nu vei reusi sa faci altceva decat sa-ti impiedici mintea si corpul sa se reobisnuiasca cu lucrurile normale.
– In eventualitatea propunerii de a trece intr-un alt birou, nu te teme de noile indatoriri: mai bine profita de aceasta oportunitate pentru a evolua profesional.

Citeste si:  Piesa "The Balkan Girls", interpretata de Elena Gheorghe, va reprezenta Romania la Eurovision

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.