
Chiar si cei mai motivati angajati experimenteaza ocazional momentul de delasare si au nevoie de un imbold pentru a-si recastiga nivelul lor normal de motivatie. Acest articol prezinta cateva metode pentru a ramane motivata la locul de munca si pentru a obtine performanta atunci cand traversezi o perioada de motivare scazuta.
Este bine cunoscut faptul ca angajatii motivati sunt mai fericiti, mai energici, mai entuziasti, mai productivi, mai conducatori si performeaza mai bine decat colegii lor mai putin motivati. Angajatorii sunt intotdeauna in cautare de angajati motivati si realizeaza ca motivarea este deseori contagioasa si are efecte pozitie asupra intregii echipe.
1. Clarifica-ti telurile
Nimic nu este mai „demotivant”decat munca in zadar fara a avea o viziune clara, o misiune sau un set de obiective pentru munca ta. Fara o viziune clara si fara sa stii ce impact va avea munca ta, nu poti reusi. Clarifica-ti termenii viziunii tale, misiunii si obiectivelor si concentreaza-te asupra lor incepand intotdeauna cu sfarsitul.. Este remarcabil ceea ce vei atinge atunci cand vei ajunge la telul propus si te poti concentra mai bine.
2. Stabileste un plan clar pentru atingerea telurilor
Odata ce ti-ai clarificat viziunea si telurile. formuleaza o strategie detaliata pentru a ajunge acolo. Implica-te in proiecte mari si complexe. Cu cat esti mai organizata si mai concentrata iti poti atinge telurile cu mai multa usurinta.
3. Arunca-te pe valurile succesului
Succesul este un factor care stimuleaza foarte bine. Munceste suficient de mult pentru a atinge acele rezultate de succes si fii atenta cat de motivata esti pentru a obtine succesul pe mai departe.
4. Recompenseaza-te tu singura
Recompenseaza-te singura pe masura ce iti atingi obiectivele. Planuieste pe mai departe noi forme de „atac”.
5. Tine lucrurile in perspectiva
Este foarte important sa tii lucrurile in perspectiva si sa iti aduci aminte mereu de ce muncesti. In afara de bani, este vorba despre realizarea potentialului, despre faptul ca trebuie sa ne simtim vii si folositori, sa ne simtim conectati, sa facem diferenta in lume, sa exprimam creativitatea, sa ne dezvoltam aptitudinile si abilitatile, sa ii ajutam pe ceilalti si contribuim la comunitate. Listeaza aceste motive si adu-ti aminte ca ai o viata si dincolo de munca. Bucura-te din plin de viata ta.
6. Mentine-ti o viata echilibrata si sanatoasa
Este foarte usor sa te pierzi in munca si sa uiti ce te asteapta in afara locului de munca. Sa mentii o balanta sanatoasa la locul de munca este esentiala atat pentru nivelul general de motivare, cat si pentru bunastarea noastra per ansamblu. Asigura-te ca iti acorzi timp si in afara locului de munca fie ca interactionezi cu prietenii sau cu familia, fie ca faci exercitii, ca iei cursuri, ca facem cumparaturi sau alte hobby-uri si activitati care iti focuseaza creativitatea si energia. Sa faci ceva care iti place dupa locul de munca este foarte important.
7. Gandeste pozitiv
Negativitatea este contagioasa si te seaca de energie, te incetineste, te scapa de entuziasm si te orbeste, astfel incat sa nu mai vezi motivele pentru care lucrezi. Evita sentimentele negative si concentreaza-te pe cele pozitive.