„Politist, adjectiv” va reprezenta Romania la Oscar 2010

Filmul „PoliÅ£ist, adjectiv”, regizat de Corneliu Porumboiu, va reprezenta România la Oscar 2010, potrivit deciziei unui juriu format din ÅŸapte critici de specialitate, a declarat, joi, directorul general al Centrului NaÅ£ional al Cinematografiei (CNC), Eugen Åžerbănescu.

Juriul, format din Dinu Tănase, Mihai Chirilov, Eugenia Vodă, Magda Mihăilescu, Cristina Corciovescu, Dana Duma şi Eugen Atanasiu, a acordat şase voturi din şapte peliculei regizate de Porumboiu.

Celelalte filme care au concurat pentru a reprezenta România la Oscar sunt „Cea mai fericită fată din lume” (regizat de Radu Jude), „Nunta mută” (HoraÅ£iu Mălăele), „ÃŽntâlniri încruciÅŸate” (Anca Damian), „Schimb valutar” (Nicolae Mărgineanu), „Weeekend cu mama” (Stere Gulea), „O secundă de viaţă” (Ioan Cărmăzan), „Casanova, identitate feminină” (Marius Barna) ÅŸi „Marilena” (Mircea Daneliuc).

SelecÅ£ia nu a vizat ÅŸi filmul „Amintiri din Epoca de Aur”, care a participat la Cannes 2009 alături de „PoliÅ£ist, adjectiv”, deoarece pelicula coordonată de Cristian Mungiu nu va fi distribuit în cinematografe înaintea datei limită de 30 septembrie, impusă de regulamentul Premiilor Oscar.

„Din punctul meu de vedere, este filmul cu cel mai mare potenÅ£ial să traverseze Oceanul. Este filmul românesc care a luat cele mai multe premii ÅŸi a fost cel mai vizibil în circuitul festivalier. Porumboiu este cunoscut în SUA ÅŸi cu . are ÅŸanse la competiÅ£ia de anul viitor, date fiind cronicile favorabile din presa americană. Pentru a-i creÅŸte ÅŸansele, e important să participe, în continuare, la festivaluri organizate în SUA. Foarte importante vor fi, însă, ÅŸi investiÅ£iile pentru promovarea filmului, care au o pondere de 50% din succesul unei pelicule”, a declarat, pentru NewsIn, Mihai Chirilov.

Citeste si:  Liam se insoara

Un alt membru al juriului, criticul Magda Mihăilescu, spune că, dintre toate filmele propuse, „PoliÅ£ist, adjectiv” a fost un câştigător logic. „ÃŽn privinÅ£a ÅŸanselor de a ajunge pe lista finală la Oscar 2010, decât să stăm de pe acum cu emoÅ£ii ÅŸi să fim exagerat de optimiÅŸti, mai bine să aÅŸteptăm liniÅŸtiÅ£i ÅŸi să avem atunci o surpriză plăcută din partea filmului regizat de Porumboiu”, este de părere Magda Mihăilescu.

„PoliÅ£ist, adjectiv”, care îl are ca protagonist pe DragoÅŸ Bucur, în rolul unui poliÅ£ist cu probleme de conÅŸtiinţă, a câştigat două premii la Festivalul InternaÅ£ional Cannes 2009 – premiul juriului ÅŸi premiul FIPRESCI la categoria Un Certain Regard.

Pentru a ajunge, însă, pe lista finală a nominalizărilor la categoria Cel mai bun film străin, pelicula lui Porumboiu va trebui să treacă de cea mai dură selecţie, la care sunt înscrise, practic, pelicule din aproape 100 de ţări, câte una din fiecare. Membrii Academiei Americane de Film vor nominaliza, dintre acestea, cinci pelicule.

Citeste si:  Adelina Elisei insarcinata

Anul trecut, România a înscris în cursa pentru Oscar filmul „Restul e tăcere”, regizat de Nae Caranfil, care nu a ajuns însă pe lista finală a nominalizărilor.

Ceremonia de decernare a premiilor Oscar va avea loc, anul viitor, pe 7 martie, în Los Angeles. Premiile Oscar, considerate drept cele mai importante distincţii ale cinematografiei mondiale, sunt acordate, din 1929 încoace, de Academia Americană de Film. Aceasta a luat fiinţă pe 11 mai 1927, ca organizaţie profesională dedicată avansării artei şi tehnologiilor de producere a filmelor.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.