„Drumul crucilor” – „the Way of the Crosses” – o calatorie initiatica in spiritul poporului roman, vazuta prin ochii unui irlandez

Marti, 10 decembrie, la ora 17.30, Muzeul National al Taranului Roman gazduieste, la Studioul Horia Bernea, lansarea dubla a editiilor in limba romana si engleza ale volumului Drumul crucilor, respectiv, The Way of the Crosses” semnate de Peter Hurley si publicate de Editura Martor a Muzeului.

Cartea prezinta experientele uimitoare traite de Peter Hurley de cand se afla in Romania, in special calatoria pe jos de la Sapanta la Bucuresti. Pornind de la credinta ca spiritul popoarelor europene traieste in satul romanesc, ca Romania este ultima tara „vest” europeana care inca mai pastreaza vie, nealterata, civilizatia rurala autentica, Peter Hurley face o incercare de a convinge romanii sa descopere atat comoara nepretuita pe care o reprezinta traditiile populare, cat si responsabilitatea care le revine pentru pastrarea acestora.

Citeste si:  Sfarsit de lumi de Dan Lucinescu Lansare de carte

„Irlanda este o tara straveche, dar noi traim cu vestigiile civilizatiei noastre taranesti. In Romania, aceleasi traditii le gasesti inca vii. Este un aspect definitoriu pentru tot ce inseamna pozitionarea Romaniei”, afirma Peter Hurley.

La 26 noiembrie 2012, Peter Hurley a pornit intr-o calatorie de 650 de kilometri, singur, pe jos, avand ca unica sursa de supravietuire bunatatea ?i ospitalitatea oamenilor. A mers de la Cimitirul Vesel pana la Muzeul National al Taranului Roman, parcurgand cate 30 de km pe zi. Douazeci si sase de zile mai tarziu, pe 21 decembrie 2012, ajungea la destinatie.

Citeste si:  Hong Kong, taramul luxului si al istoriei

Dupa lansarea de la MNTR, Peter porne?te din nou la drum, inapoi spre Sapanta, de data aceasta cu o ma?ina plina de carti. Va face popasuri pentru a-?i prezenta cartea in urmatoarele ora?e: Bra?ov (11 dec.), Odorheiul Secuiesc (12 dec.), Reghin (13 dec.), Cluj-Napoca (14 dec.), Bistrita (16 dec.), Vatra Dornei (17 dec.), Sighetu-Marmatiei (18 dec.), Baia Mare (19 dec.), Slatina (Ucraina) (20 dec.) si, in final, Sapanta, pe 21 decembrie, exact la un an dupa ce a incheiat drumul pe jos.

Citeste si:  25 de ani ..si 55 experienta

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.