„Cea mai fericită fată din lume” la Festivalul de la Berlin

Lung metrajul de debut al regizorului Radu Jude, „Cea mai fericită fată din lume”, va participa în secÅ£iunea Forum a celei de-a 59-a ediÅ£ii a Festivalului de la Berlin, care va avea loc în perioada 5 – 15 februarie. Alături de CompetiÅ£ie ÅŸi Panorama, Forum-ul reprezintă una dintre cele mai importante secÅ£iuni ale festivalului, fiind dedicata descoperirilor de voci noi ale cinema-ului mondial.

Având la bază întâmplări reale, filmul spune povestea unei adolscente, Delia, care a câştigat o maşină în urma unei campanii promoţionale la sucuri răcoritoare. Delia vine la Bucureşti împreună cu părinţii pentru a filma un testimonial – dovada că premiul si câştigătorul există cu adevărat. În timpul filmării, Delia trece prin discuţii aprinse cu părinţii care au decis să vândă maşina, în ciuda dorinţei ei de a o păstra. Ceea ce la început părea să fie un eveniment norocos din viaţa fetei se dovedeşte a fi o situaţie dureroasă, în urma căreia relaţiile familei vor fi reanalizate, atât de “fericita” câştigătoare, cât şi de părinţii ei.

Citeste si:  Mihaela Radulescu cercetata pentru furt calificat

“Nu mi-a fost niciodată prea clar despre ce este acest film”, declară Radu Jude. “Mi s-a părut iniţial că e despre foarte multe lucruri. Despre cum se raportează oamenii la ideea de bine. Despre compromisuri şi despre minciună. Despre cum limbajul filmului poate fi folosit pentru a minţi. Despre ce înseamnă să fii un adolescent speriat şi să nu ai curajul să te opui până la capăt părinţilor tăi. Despre cum e să fii părinte şi să trebuiască să profiţi de propriul copil pentru a-ţi îndeplini planurile de viaţă. Despre negociere. Despre fericire, tristeţe şi consum. Despre capitalism. Despre cum se inserează în Piaţa Universităţii, vara.”, încheie el.

Cea mai fericită fată din lume a fost filmat în lunile iunie si iulie ale anului trecut, timp de 24 de zile, având ca locaţie principală centrul Bucurestiului, Piata Universităţii, locul unde se “consumă” şi filmarea testimonialului Deliei.

Citeste si:  Nunta cu buget restrans: restaurantul

După un casting întins pe mai mult de patru luni, adolescenta Andreea Boşneag a obţinut rolul principal. Fiind la prima experienţă pe un platou de filmare, Andreea a intrat rapid în pielea unei actriţe profesioniste: “Mi s-a părut fascinant absolut totul. Repetiţiile, filmarea propriu-zisă, actorii, povestea, dar, în mod special, mi-a plăcut atmosfera. Toată lumea a fost prietenoasă şi deschisă. Am simţit că suntem o adevărată familie.”
Alături de ea, în rolurile părinţilor sunt actorii Vasile Muraru şi Violeta Haret. Andi Vasluianu şi Şerban Pavlu sunt alte două nume ale distribuţiei, în rolurile operatorului, respectiv regizorului testimonialului.

Imaginea filmului este semnată de Marius Panduru, montajul de Cătălin Cristuţiu, iar Augustina Stanciu este co-scenarista, scenografa şi pictorul de costume al filmului.

Radu Jude a absolvit Universitatea Media în anul 2003. În 2007 filmul său Lampa cu căciulă a participat la peste 70 de festivaluri internaţionale şi a devenit cel mai premiat scurt metraj românesc al tuturor timpurilor. Palmaresul lui include Marele Premiu la Trieste, Montpellier şi Bilbao Intl. Film Festival, Marele Premiu al Juriului pentru scurt metraj la festivalul de la Sundance şi Cel mai bun scurt metraj la Cottbus Intl. Film Festival, Golden Gate San Francisco şi Los Angeles AFI.
Filmografia lui Radu mai cuprinde alte două scurt metraje prezentate şi premiate în festivaluri internaţionale – Dimineaţa şi Alexandra.

Citeste si:  Iarna in TIROL - AUSTRIA

„Cea mai fericită fată din lume” este o producÅ£ie HiFilm în co-producÅ£ie cu Circe Films Olanda, realizată cu sprijinul Centrului NaÅ£ional al Cinematografiei, TVR, Media Planning Group, NHK/ Sundance Award, Programul Media al Uniunii Europene ÅŸi Hubert Bals Fund al Festivalului de la Rotterdam, cu participarea HBO România. Bugetul total al filmului este de 650 000 euro.

Foto: Cornel Lazia


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.