fbpx

Venetia – orasul apelor

„Regina Adriaticii”, „Orasul apelor”, „Orasul podurilor”, sau, mai simplu, Venetia, este capitala regiunii Veneto si parte a zonei metropolitane Padua Venetia, cu o populatie de numai un milion si jumatate de locuitori. In Centro Storico, zona istorica a Venetiei si cea mai vizitata de turisti, locuiesc doar 62.000 de persoane.
Orasul, impartit in sase cartiere numite sestieri, se intinde pe un arhipelag de 117 insule din laguna Venetia, in Marea Adriatica, dar si pe continent, parte numita de localnici Terraferma. Laguna se intinde de-a lungul tarmului intre gurile de varsare ale raurilor Po si Piave, iar insulele sunt despartite de 150 de canale si unite prin 400 de poduri. In zona istorica, locul strazilor a fost luat de canale, iar transportul se face in totalitate pe apa, astfel ca Venetia este cea mai mare zona urbana din Europa in care nu se vede nicio masina. Tocmai din acest motiv, aerul este curat, iar in jur nu se aud decat vocile oamenilor, nici vorba de zgomot de motoare sau claxoane.

Citeste si:  Festivalul «Texte in miscare»

Mijlocul de transport traditional al locuitorilor este faimoasa gondola, dar astazi ea nu se mai foloseste decat pentru plimbarile turisitilor si pentru nunti sau inmormantari. Locuitorii calatoresc acum cu vaporase cu rute fixe, care suplinesc lipsa autobuzelor sau cu barcile personale.

Dintre cele 150 de canele, unul imparte centrul orasului in doua, formand un mare S albastru. E vorba de Canal Grande, principalul canal al Venetiei, cu o lungime de aproape patru kilometri si o latime intre 30 si 70 de metri. O plimbare romantica in vaporas sau gondola pe Canal Grande este primul lucru pe care il face un turist ajuns in Venetia. Canalul este marginit de cladiri impresionante, cele mai multe datand din secolele XII si XIII, care ilustreaza maretia si bogatia fostei republici venetiene: Ca’ Rezzonico, Palazzo Dario, Palazzo Barbarigo, Basilica di Santa Maria della Salute sau Il Redentore. Pentru ca mare parte a traficului din oras este directionat de-a lungul canalului, nu exista decat trei poduri care il traverseaza, cel mai faimos si cel mai vechi fiind Ponte di Rialto, un pod de piatra, acoperit, construit in 1591.

Citeste si:  Horoscopul celtic – partea a III-a

La unul dintre capetele canalului se afla Piazza San Marco, cel mai cunoscut loc din Venetia, unde se aduna zilnic un numar foarte mare de turisti, fotografi, localnici si… porumbei. Piata este unul dintre locurile care si-au pastrat nu numai frumusetea, ci si linistea de altadata, intrerupta numai de vocile oamenilor si de bataile de aripi ale porumbeilor. Cladiri istorice faimoase, construite intr-o varietate de stiluri marginesc piata, dar cea mai importanta si cea mai vizitata este basilica San Marco. Cel mai grandios monument al Venetiei, cel care ilustreaza cu adevarat maretia acestui oras, Basilica San Marco a fost construita pe parcursul mai multor secole si permanent imbunatatita cu obiecte pretioase, aduse in special din Orientul Indepartat. O multime de oameni din intreaga lume au lucrat la ridicarea acestei cladiri construita intr-un amestec de stiluri: bizantin, roman si venetian.

Cea mai potrivita perioada pentru a vizita Venetia este in timpul faimosului carnaval, care in 2008 se va tine intre 25 ianuarie si 5 februarie. Aparut in secolul XIII, carnavalul a fost interzis de mai multe ori sub diferite regimuri, dar nu si-a pierdut niciodata insemnatatea: o sarbatoare magica, a belsugului si a misterului in care poti fi oricine doresti si poti face orice. In timpul carnavalului, Venetia devine o imensa scena pe care au loc tot felul de spectacole si teatre in aer liber, iar orasul pare sa se fi intors in timp, undeva in secolul XIII.

5 Comentarii
  1. chiar la ei s-or produce ambuteiaje?
    Nu stiu cum e sa te duci cu barca, dar am auzit de un danez care se ducea la serviciu folosind canoe.

  2. MDA…este impresionant…probabil ca este unul dintre cele mai uluitoare orase…nu este un oras principal pe lista mea de destinatii turistice…insa mi-as dori sa ajung intr-o zi aici….eu sunt mai varatica :))) imi plac destinatiile calduroase unde de poate face baie si plaje 😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.