fbpx

Vargas Llosa prefera sa fie incinerat, decat sa ajunga in situatia lui Borges

Scriitorul peruan Mario Vargas Llosa critică, într-o declaraÅ£ie făcută cotidianului francez Le Monde, iniÅ£iativa partidului peronist de a repatria rămăşiÅ£ele lui Borges, calificând gestul drept „o farsă elogioasă respingătoare”.

ÃŽn plus, spune Llosa, ideea de a aduce în Argentina trupul lui Borges este susÅ£inută de preÅŸedintele statului, Cristina Fernandez de Kirchner ÅŸi de soÅ£ul acesteia, fostul preÅŸedinte Nestor Kirchner, adică de o guvernare care încarnează, emblematic, tot ceea ce scriitorul argentian a refuzat prin opera lui: „demagogia, populismul, prostul gust ÅŸi vulgaritatea”

„Borges nu aparÅ£ine Argentinei, ci cititorilor săi”, consideră Vargas Llosa, sfătuind oamenii literelor să aleagă incinerarea, pentru a se pune la adăpost de „ambuscadele postume.”

Citeste si:  Greseli tipice in timpul interviului

Deputata peronistă Maria Beatriz Lenz a declanÅŸat o polemică în Argentina, anunţând depunerea unui proiect de lege pentru repatrierea trupului lui Jorge Luis Borges (1899-1986), înmormântat în Geneva. Ideea a fost avizată de preÅŸedintele Societăţii Argentiniene a Scriitorilor (SADE), Alejandro Vaccaro, care a argumentat că Borges ÅŸi-a exprimat, în tinereÅ£e, dorinÅ£a de a fi înmormântat în cavoul familiei din Buenos Aires. Maria Kodama, văduva scriitorului, a ripostat însă public, spunând că într-un sistem democratic „nicio persoană ÅŸi niciun partid nu poate dispune de corpul unei persoane, cel mai sacru.”

Jorge Francisco Isidoro Luis Borges Acevedo s-a născut la Buenos Aires pe 24 august 1899. A învăţat limba engleza din copilărie, rămânând toată viaÅ£a fascinat de engleza veche. ÃŽn 1914, s-a mutat împreună cu familia la Geneva, iar după război s-a stabilit la Madrid, unde a devenit unul dintre principalii membri ai curentului avangardist Ultraist. La Buenos Aires a revenit în 1921, unde a publicat poezii ÅŸi eseuri în diferite reviste literare. Consultant literar pentru editura Emece Editores a început să scrie în Saturday Color Magazine, unde i-au apărut primele povestiri care vor fi incluse în volumul „Istoria universală a
infamiei”.

Citeste si:  Sfaturi pe care o femeie nu trebuie sa le urmeze

ÃŽn 1946, în timpul primei preÅŸedinÅ£ii a generalului Juan Peron, Borges a fost mutat de la Biblioteca NaÅ£ională într-un post de „inspector al păsărilor”, în piaţă. Mult timp, autorul „Istoriei universale a infamiei” a rămas ignorat în propria-i Å£ară, până ce criticul francez Roger Caillois i-a tradus cărÅ£ile, în anii ’60.

Borges s-a mutat definitiv în 1985 la Geneva, în Elveţia, unde a murit de cancer la ficat, pe 14 iunie 1986, fiind înmormântat în cimitirul Plainpalais.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.