fbpx

Vacanta printre fantome – castelul Stuart

Construit in secolul XVII, castelul Stuart este unul dintre acele locuri care te fac sa te intorci in timp, imediat ce il vezi. Castelul este situat pe limanul Morray, langa orasul Inverness din Scotia si este una dintre cele mai importante atractii ale acestei tari. Impunatoare, romantica si inspaimantatoare in acelasi timp, cladirea apartine uneia dintre cele mai vechi si mai faimoase familii ale Scotiei, familia Stuarzilor, care a renovat-o de curand si transformat-o intr-un adevarat hotel, cu camere de cinci stele.

In 1561, a inceput constructia castelului, la ordinul lui James Stuart, care a primit pamantul si titlul de Duce de Moray de la sora sa, Regina Maria a Scotiei. La numai cativa ani, James a fost ucis, la fel ca si al doilea Duce de Moray, care a fost injunghiat de 13 ori de catre tatal nurorii sale. Abia al treilea Duce de Moray, James Stuart, a continuat constructia castelului, incepand cu anul 1625. Legenda spune ca teama de socrul sau, care ii omorase si tatal, l-a facut sa construiasca impunatorul castel, in care se simtea in siguranta. Dar conflictul cu clanul McIntosh si atacurile tot mai dese l-au facut sa-si paraseasca resedinta. Urmasul sau, regele Charles I Stuart, a fost decapitat din ordinul lui Oliver Cromwell, astfel ca nimeni nu a locuit in cladirea castelului timp de mai bine de 300 de ani. In 1745 a avut loc in apropierea castelului Stuart batalia de la Culloden, in care au murit un numar foarte mare de oameni ale caror spirite bantuie astazi campul de lupta. Insa, in urma acestei batalii, clanurile scotiene au fost invinse si familia Stuart s-a putut intoarce in castel. In 1798, o furtuna a luat acoperisul Turnului de Est si, pentru ca reparatiile erau foarte scumpe, familia a hotarat sa inchida aripa respectiva. Urmasii Stuarzilor au refacut complet castelul in 1977.

Citeste si:  Horoscopul celtic - partea I

Insa anumite reparatii s-au facut si in anii ’30. Unul dintre munctorii de atunci a ramas la lucru dupa ce toti colegii sai plecasera si, observand ca in aripa de est o parte a tencuielii arata diferit, a decis sa o sparga, moment in care a auzit o voce din interior. Atunci cand a lovit cu dalta in perete, maini nevazute l-au impins in spate. Inainte sa plece, muncitorul a vrut sa-si stranga uneltele, dar cand a intrat in catel le-a gasit aruncate si rupte. A incercat sa fuga, insa aceleasi maini reci ca gheata l-au apucat si l-au tras inapoi in castel. Cu un ultim efort, el a reusit sa fuga si niciodata nu s-a mai apropiat de cladire.

Citeste si:  Cum sa faci fata criticilor

Si astazi se crede ca dormitorul cu trei turnuri din aripa de est este bantuit. Unul dintre membrii familiei Stuart, care a vrut sa locuiasca in castel a fost speriat de niste zgomote grotesti venind din partea de est. Incercand sa se convinga mai mult pe sine ca nu exista nicio fantoma, el a decis sa plateasca o persoana care sa petreaca o noapte in dormitorul cu pricina. Toti cei patru curajosi care au acceptat provocarea au fost gasiti morti. Printre ei se afla si Rob Angus, un „highlander” neinfricat si puternic, faimos pentru faptul ca nu se temea nici de oameni, nici de animale si, cu atat mai putin, de spirite. Si el a fost gasit mort, sub geamul dormitorului, cu o expresie de groaza intiparita pe fata.

Astazi, turistii curajosi pot petrece noaptea in dormitorul cu trei turnuri. Cei mai fricosi, pot alege una din celelalte patru camere, confortabile si luxoase, decorate in stil iacobin. Asta, desigur, daca se incumeta sa urce scarile intortocheate pana la usa camerei. Pe langa faptul ca stau intr-un castel autentic cu scari in spirala, alcoave, mobila iacobina, portrete vechi si usi secrete, turistii au parte de o primire pe masura, caci gazda lor este Caroline, una dintre descendentele faimoasei familii Stuart.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.