fbpx

Vacanta de iarna – constructii din gheata

Zapada are ceva magic. Nu se poate sa nu te fascineze chiar daca esti cel mai infocat fan al anotimpurilor calduroase. Si nu ma refer la zapada „de oras” care se transforma rapid in noroi inghetat. Ma refer la zapada alba, stralucitoare, care nu a fost atinsa de cauciucul vreunei masini sau de lama vreunui plug. Zapada care scartaie sub picioare. Zapada care te face sa uiti de frig si sa iti doresti sa te arunci in ea.

Nicaieri nu poti fi mai aproape de zapada adevarata si de spiritul iernii decat intr- o cladire de gheata. E rece, dar calduroasa in acelasi timp, e frumoasa si inspaimantatoare, e… pur si simplu impresionanta. O astfel de constructie se realizeaza din blocuri mari de gheata. O munca uriasa, dar care merita tot efortul. La final, interiorul cladirii luceste in lumina care se reflecta in scaune, paturi, masute, altare, toate din gheata.

Aceste cladiri se construiesc, de obicei, pe malurile raurilor, asa incat apa sa fie transportata mai usor pentru a fi transformata in gheata. Constructia dureaza cateva saptamani bune, este nevoie de tone de gheata si mii de tone de zapada, iar la venirea primaverii totul dispare, topit de soare.

Citeste si:  LENNY KRAVITZ revine la BUCURESTI cu turneul sau BLACK AND WHITE AMERICA

Poate cele mai cautate astfel de constructii sunt hotelurile. De obicei, locuri care foloseau doar pentru cazare in timpul unei vizite, hotelurile au devenit destinatii turistice in sine, odata cu aparitia cladirilor de gheata. Cele mai faimoase se afla, desigur, in tarile nordice, dar avem si noi hotelul nostru de clestar.

Ice Hotel – Suedia

Adica Hotelul de Gheata. Chiar asa se numeste cel mai faimos si primul hotel inghetat construit vreodata. In primavara lui 1990, sculptorul francez Jannot Derid a organizat o expozitie intr-un iglu de forma cilindrica. Intr-o seara, oamenii veniti din toata lumea sa vada exponatele din gheata nu au gasit locuri de cazare si au cerut permisiunea sa doarma chiar in sala expozitiei. Asa a aparut idea hotelului de gheata.

De atunci, in fiecare iarna, in Laponia suedeza, este reconstruit hotelul care a facut furori in intreaga lume. E locul perfect pentru iubitorii iernii care doresc sa-l viziteze sau chiar sa doarma intr-una din camerele inghetate. Patul este facut din acelasi material ca tot hotelul, dar, in ciuda temperaturii foarte mici, oaspetii nu simt frigul pentru ca dorm in saci de dormit asezati peste blanuri de ren. Tocmai de aceea, hotelul este considerat un loc foarte romantic si multe cupluri petrec luna de miere sau se casatoresc aici. Ce poate fi mai romantic decat sa te incalzesti impreuna cu iubitul, intr-un hotel de gheata?

Citeste si:  Mirodenii si existentialism de manual

In interiorul cladirii exista un bar, un restaurant si 80 de camere. Absolut tot este facut din gheata, pana si paharele in care se servesc bauturi.

Mammut Snow Hotel – Finlanda

Hotelul in sine nu este facut din gheata, ci din zapada, dar multe din obiectele decorative din interior sunt sculptate in gheata. Constructia este amplasata in interiorul alteia, mult mai mari. Este vorba de Castelul de gheata din Kemi, cel mai mare de acest fel din lume. Pe langa hotelul Mammut, castelul din Kemi mai gazduieste un restaurant din zapada, un teatru, un parc de distractii si o capela unde se oficiaza nunti si botezuri. Castelul de zapada a fost construit pentru prima data in 1996 si numai in acel an a atras 300.000 de vizitatori. Este reconstruit si el in fiecare iarna, mereu avand o alta arhitectura si o alta dimensiune. Pana acum a avut intre 13.000 si 20.000 de metri patrati. Desi s-a modificat mereu numarul de camere si functia lor, hotelul, restaurantul si capela s-au pastrat in fiecare an.

Citeste si:  Zodiile si serialele

Ice Hotel – Romania

Da, avem, si noi hotelul nostru de gheata. Primul hotel de acest fel din Europa Centrala si de Est a fost construit in Romania la Balea Lac, in muntii Fagaras, la altitudinea de 2034 de metri. A fost construit pentru prima data anul acesta, in februarie si a atras mult mai multi vizitatorii decat se asteptau constructorii. Ideea i-a apartinut unui salvamontist din Arges, pasionat de munte. El a folosit blocuri de gheata scoase din lacul Balea pentru a ridica o constructie cu opt camere si un bar.

Anul acesta, hotelul va fi construit din nou, imediat ce temperatura scade indeajuns de mult. De data aceasta hotelul va avea 12 camere si un restaurant. Deja s-au rezervat camere pentru Revelion, desi nici nu se stie cu siguranta daca hotelul va fi construit, totul depinzand de vreme si de momentul cand va ingheta lacul Balea.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.