Urechea pierduta a lui Van Gogh primeste noi ipoteze, care exclud automutilarea

Faimosul episod al tăierii urechii lui Van Gogh nu ÅŸi-a consumat toate ipotezele, un nou scenariu care-l transformă pe Gauguin în „măcelar” fiind avansat de doi universitari germani, potrivit cotidienelor Le Figaro ÅŸi Liberation.

În dimineaţa zilei de 24 decembrie 1888, poliţia din Arles l-a condus la spital pe pictorul olandez, care avea urechea stângă tăiată. Van Gogh fusese găsit aproape mort în patul lui, fără să-şi amintească ce s-a întâmplat. Toate mărturiile au venit din partea lui Gauguin, iar Van Gogh nu a povestit niciodată incidentul. Urechea lui Van Gogh, pe de altă parte, nu a fost niciodată găsită în apele Rhonului, unde se presupune că a fost aruncată.

Citeste si:  Horoscopul saptamanii 26 august - 1 septembrie

„Pentru a scăpa de Van Gogh, care-l presa să rămână la Arles, Gauguin a scos arma în direcÅ£ia pictorului. Urechea stângă a căzut”, descrie Hans Kaufmann incidentul, într-un interviu acordat Le Figaro. Noua ipoteză este verificată de autori, care au reluat ancheta minuÅ£ioasă făcută de Rita Widelgans în 2007, reanalizând procesele verbale ale poliÅ£iei ÅŸi mărturiile epocii.

Van Gogh nu a povestit niciodată ce s-a întâmplat în seara de 24 decembrie, dar autoportretele ulterioare îl înfăţiÅŸează pe pictor reflectat în oglindă, cu urechea tăiată. Nimeni nu a pus atunci la îndoială că pictorul, într-un moment de furie, ÅŸi-a automutilat chipul cu ajutorul unei lame de ras, iar sinuciderea acestuia, peste doar ÅŸapte luni, a întărit ipoteza sănătăţii mentale vulnerabile. ÃŽn anii ’30 chiar, Georges Bataille ÅŸi Antonin Artaud lecturază gestul automutilant ca pe un sacrificiu ÅŸi valorizează nebunia ca fundament al artei moderne.

Citeste si:  Lituania, la intersectia curentelor culturale

Acum, doi universitari germani, Hans Kaufmann ÅŸi Rita Wildegans avansează o nouă ipoteză („L’Oreille de Van Gogh, Paul Gauguin et le pacte du silence”- „Urechea lui Van Gogh, Paul Gauguin ÅŸi pactul tăcerii”) care pretinde că nu Van Gogh ÅŸi-a tăiat urechea, ci Gauguin a fost acela care a tăiat urechea olandezului, cu o sabie. Asta ar explica, susÅ£in cei doi, de ce Gauguin ÅŸi-a precipitat revenirea în FranÅ£a, după ce a fost audiat la poliÅ£ie. Universitarii de la Hamburg apelează la conflictul ÅŸtiut dintre Van Gogh ÅŸi Gauguin, bazat pe divergenÅ£e artistice, dar amintesc ÅŸi ipoteza unui conflict cauzat de o prostituată.

Citeste si:  Concert Lenny Kravitz

Teoria celor doi germani va fi expusă public, pe 17 iunie, la retrospectiva a 70 de peisaje pictate de Van Gogh, la Kunstmuseum, în Elveţia.

Foto: Agerpress.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.