fbpx

Universul copiilor: Parcurile de distractie

Pentru familiile cu copii, concediul anual nu reprezintă întotdeauna vacanÅ£a ideală. Inevitabil, apar dispute privind destinaÅ£ia ori potenÅ£ialele surse de „amuzament”. Dacă aveÅ£i bebeluÅŸi sau copii micuÅ£i, veÅ£i căuta cu siguranţă o destinaÅ£ie ceva mai „potolită”; dar o asemenea alegere riscă să le dea apă la moară veÅŸnic răzvrătiÅ£ilor adolescenÅ£i. Dacă le faceÅ£i pe plac acestora din urmă, sigur că îi puneÅ£i în pericol pe cei mici. Pentru a rezolva această veÅŸnică dilemă – „cum să împăcaÅ£i ÅŸi capra, ÅŸi varza” -, vă propunem o nouă incursiune în universul copiilor, parcurile de distracÅ£ie. ÃŽncepem cu „hazliul” BonBon-Land ÅŸi ajungem la „terifiantul” Thorpe Park.

Al patrulea ca mărime din Danemarca ÅŸi a cincea atracÅ£ie turistică a acestei ţări, BonBon-Land este un parc de distracÅ£ie relativ mic ÅŸi cochet, însă cu o istorie fascinantă. Åži-a început existenÅ£a ca fabrică de ciocolată în Naestved, cei 11 angajaÅ£i ai săi producand pnă în 1930 cele mai bune produse de acest fel din lume. După pensionarea sa, afacerea a fost preluată de Michael Spangsberg, care, la cei 32 de ani ai săi, a creat astăzi celebrele dulciuri „Hold- Koft bolsjer” (gobstoppers) ÅŸi a impus brand-ul omonim. Cu timpul, fabrica a devenit neîncăpătoare ÅŸi a fost mutată la Holme-Olstrup, în apropiere de Naestved.

De la Hundeprutter, la animăluţe obraznice

ÃŽn 1988, BonBon a inventat niÅŸte bomboane maronii ÅŸi cu formă ciudată, pe care fiul lui Michael Spangsberg, cu inocenÅ£a copilăriei, le-a descris imediat: „They look like dog farts!” („Seamănă cu un căcăţel de cîine”). Această remarcă hazlie a dat avînt producÅ£iei, fabrica lansînd de atunci încolo numai produse cu nume bizare, precum Hundeprutter („Căcăţel de cîine””, Seagull Droppings, Duckweed, Big Boobs, Rubbish Tip, Hullabaloo Mix etc. Se pare că danezii au „gustat” gluma ÅŸi au apreciat noile oferte, astfel că în 1990 numărul angajaÅ£ilor a ajuns la 70, iar inventarea de nume bizare pentru BonBon a devenit obsesie naÅ£ională. Mai întîi copiii s-au întrecut în a trimite fabricii propuneri de nume hazlii pentru noile bomboane, apoi ÅŸi-au dorit să vadă cu ochii lor dulciurile pe care tocmai le botezaseră. Astfel, în 1992 a fost deschis BonBon-Land.

Peste 172.000 de vizitatori au luat cu asalt parcul în acel an, acest lucru convingînd firma să continue proiectul, pînă ce s-a ajuns la ceea ce putem admira astăzi: cel mai nou ÅŸi modern parc de distracÅ£ie din Danemarca. ÃŽncă de la intrare eÅŸti aÅŸteptat de cîinele Henry, care împrăştie pretutindeni „căcăţei”, apoi te întîlneÅŸti cu Crazzy Turtle („Å£estoasa nebună”), Beaver Rafting („raftingul castorului”) ÅŸi multe altele.

Citeste si:  Lista castigatorilor premiilor Oscar 2009

3G, 3,3 G… ÅŸi aventura continuă

Copiii îşi pot fie consuma energia încercînd Traseul Åžefului Indian ori Traseul PiraÅ£ilor, fie folosi braÅ£ele ÅŸi picioruÅŸele în bătălia cu Bouncy Cushions („pernele săltăreÅ£e”) ori în zonele de maÅŸinuÅ£e, bărci sau pe terenul de joacă. Cei mai curajoÅŸi au ÅŸansa să „atace” Dog Fart Switchback („Balansoarul Căcăţel de Cîine”), the Shrimp („Crevetele”), the Crock („Hîrbul”), Dragon merry-go-round („CăluÅŸeii Zmeului”), the Octopus („CaracatiÅ£a”) ÅŸi multe altele. ÃŽn sezon, puteÅ£i asista la spectacole de teatru ÅŸi circ, admira clovnii ÅŸi jonglerii sau vizita leii de mare în piscină ÅŸi pe cei africani la menajerie, unde stau cuminÅ£i, alături de elefanÅ£i, cai ÅŸi cîini.

Amatorii de senzaÅ£ii tari nu stau deoparte nici ei, din moment ce au la dispoziÅ£ie cel mai tare roller-coaster din Danemarca – Wild Boar, care funcÅ£ionează în plan vertical, la presiune de 3 G ÅŸi viteză de 74 km/h. ÃŽncercaÅ£i-l ÅŸi dumneavoastră dacă vă Å£in curelele ÅŸi… înălÅ£imea (minimum 1,25 m)! Ultima găselniţă a celor de la BonBon este Tom Cat („Motanul”), cel mai cool rollercoaster din parc, unic în toată Scandinavia. Atinge viteza de 55 km/h ÅŸi forÅ£a de gravitaÅ£ie de 3,3 G, maÅŸinuÅ£ele se rotesc de jur împrejur, făcînd cursa ÅŸi mai înfricoşătoare.

Din pietriş şi apă, Thorpe Park se arată

Dar experienÅ£ele încercate pînă acum sînt nimic faţă de ceea ce îi aÅŸteaptă pe vizitatorii lui Thorpe Park. Veritabil parc al groazei, acesta oferă senzaÅ£ii tari pînă ÅŸi celor cu… inimă de leu, deÅŸi, istoric vorbind, nu are un trecut extrem de palpitant. ÃŽnfiinÅ£at în Surrey, Marea Britanie, în 1979, povestea sa este destul de simplă: pe locul actual al parcului fusese săpată în 1970 o groapă gigantică din care se excava pietriÅŸ pentru construcÅ£iile din regiune; întrucît acoperirea ei cu pămînt era o întreprindere riscantă ÅŸi necesita o muncă de 20 de ani, planurile iniÅ£iale s-au schimbat, ÅŸi în 1971 a început construcÅ£ia actualului parc. Åži din moment ce peste jumătate era acoperită de lacuri, accentul s-a pus pe apă. De-abia în 1979 Lordul Louis Mountbatten a deschis parcul pentru public ÅŸi a inaugurat Pavilionul Mountbatten (cunoscut astăzi sub numele de dom), unde principalele atracÅ£ii erau cîteva expoziÅ£ii cu elemente educaÅ£ionale.

Citeste si:  Next Generation Models - editia 2009

Spre exemplu, „Man’s achievements” („realizările omului”) – Turnul CN, Coloana lui Nelson, Piramida lui Keops, Turnul din Pisa ÅŸi Turnul Londrei – erau expuse pe macheta „Model World” („Lumea model”), la scară de 1:36, într-un decor tip grădină. DeÅŸi interesante, totuÅŸi acestea nu atrăgeau prea mulÅ£i vizitatori, lipsindu-le elementul de surpriză sau amuzament, care ar fi avut caracter participativ. ÃŽn 1998, Thorpe Park a fost cumpărat de grupul Tussauds, unul dintre cei mai mari operatori ÅŸi creatori de atracÅ£ii turistice din Europa, iar din 2007 a intrat în portofoliul Merlin Entertainments.

Cu Colossus poÅ£i vedea… Inferno

Aproape 30 de ani i-au trebuit, aÅŸadar, lui Thorpe Park pentru a căpăta înfăţiÅŸarea „înspăimîntătoare” de astăzi ÅŸi a deveni un magnet pentru căutătorii de senzaÅ£ii tari. Acestora le recomandăm să se aventureze cu încredere pe rollercoasterele Stealth, Colossus, Detonator, Nemesis Inferno, Quantum, Samurai, Slammer, Tidal Wave, Vortex, X-No Way Out ÅŸi Zodiac. Există desigur oferte ÅŸi pentru vizitatorii care doresc doar să se amuze. Time Voyagers („Călători în timp”), Depth Charge („Atacul adîncimilor”), Storm in a Teacup („Furtună într-o ceÅŸcuţă de ceai”) oferă numeroase prilejuri de relaxare ÅŸi amuzament, dar vizitatorii cu o înălÅ£ime între 0,90 ÅŸi 1,40 m trebuie să fie neapărat însoÅ£iÅ£i de… părinÅ£i sau de persoane de peste 18 ani. Cel mai sigur ar fi să vă lăsaÅ£i prichindeii să încerce doar Fantasy Fish („PeÅŸtele fantezie”), Galleon Race („Cursa galeonului”), Chief Ranger’s Carousel („Caruselul pădurarului ÅŸef”), Miss Hippo’s Fungle Safari („Safariul de cules ciuperci al d-rei Hippo”) sau Wet Wet Wet („Ud ud ud”).

Cine nu crede, n-are decît să le încerce! Åži dacă se nimereÅŸte ÅŸi în labirinturile Seven (7), Hellgate (“Poarta Iadului”) ÅŸi Asylum (“Azilul”), în timpul Fright Nights (“NopÅ£i ÃŽnfricoşătoare”), între 13 octombrie ÅŸi 2 noiembrie, ori la Thorpe Blast (“Explozia Thorpe”), la sfîrÅŸitul lui noiembrie, va trăi o experienţă pe cinste. Va trăi, dacă scapă “nevătămat”, desigur…

Citeste si:  Anorexia, intre Karl Lagerfeld si Jordan

Info
*Adresă: BonBon-Land, Gartnervej 2, 4684 Holme-Olstrup
Tel.: +45 55 53 07 00 E-mail: post@bonbonland.dk
*Acces:
Este relativ uşor să ajungeţi în BonBon-Land, la doar zece minute cu maşina de Næstved şi 45 de minute de Copenhaga (Intersecţia 37 pe drumul către Rødby, respectiv, Marele Pod de Centură). De asemenea, puteţi ajunge în parc cu trenul sau autobuzul.

*Preţuri (la intrarea principală):
Copii sub 90 cm – gratis; adulţi – 26 euro, pensionari (peste 65 de ani): sezon – 26 euro; extrasezon – 22 euro; un bilet pentru două zile – 34 euro; familie de 5 persoane – 89 euro.
*Program de vizitare: 9.30 – 20.00.
Picnic – este permis.
*Restaurante: Pe Kissing Island
– pentru informaÅ£ii – tel.: +45 55 56 33 00; fax : +45 55 56 12 09.

Thorpe Park
*Adresă: Staines Road, KT16 8PN Chertsey – Surrey;
Tel.: 0870 444 44 66 www.thorpepark.com.
*Acces:
Există un autocar de la Londra Victoria la Staines.
Cu maşina se ajunge mai uşor de la Londra la Thorpe Park. De pe M25, luaţi-o pe autostrada 11 sau 13* şi urmaţi indicatoarele către A320 spre Thorpe Park. Parcarea e gratuită.

*Preţuri:
Copii sub 1 m – gratis;
Billet valabil 1 zi: 32 lire (adult), 21 lire (copil), 24 lire (pensionar);
Billet valabil 1 zi (cumpărat online): 24 lire (adult), 16 lire (copil), 20 lire (pensionar);
Billet valabil 1 zi/ familie de 4 persoane: 88 lire (normal), 78 lire (online);
Billet valabil 1 zi/ familie de 5 persoane: 105 lire (normal); 92 lire (online);
Pentru persoanele cu handicap, un centru medical este amplasat în Domul Atlantis.
Accesul animalelor este interzis!

*Program de vizitare: 9.30 – 18.00, de la 15 martie la 9 noiembrie.

*Restaurante: Atlantis Café (Snack) , Burger King (Fast Food), Bush BBQ (Barbecue ), Chicken to go (Fast Food), Colossal Fries (Fast Food ), Hungry Pirate (Fish & Chips ), KFC Amity Diner (Self-Service ), Lost City Takeaway (Pizzeria ), Pot Bellies (Snack) şi Sleepy Joe’s Rib Shak (Barbecue)
*Cazare: Ticket & hotel stay: 99 lire/adult.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.