fbpx

Un manual de biologie de liceu, dedicat „proslavirii numelui lui Dumnezeu”, il pune la zid pe Darwin

Elevii de clasa a IX-a pot învăţa biologia din manualul „Măiestrie ÅŸi strălucire divină în biosferă”, al editurii orădene Casei CărÅ£ii, destinat dezvoltării teoriei creaÅ£ioniste împotriva celei evoluÅ£ioniste ÅŸi „proslăvirii numelui lui Dumnezeu”.

„CunoÅŸtinÅ£ele de biologie te vor ajuta să vezi, să auzi, să afirmi că fiecare celulă, fiecare frunză, fiecare insectă sau oricare organism strigă prin limbajul complexităţii: Dumnezeu m-a creat. Numele Dumnezeului nostru se doreÅŸte a fi proslăvit prin acest manual”, se spune la începutul manualului, aflat deja la o a doua ediÅ£ie ÅŸi abundând, pe fiecare pagină, în meditaÅ£ii religioase.

De exemplu, într-un chenar intitulat „Motiv de meditaÅ£ie”, este scris că „Dumnezeu în dragostea ÅŸi mila Lui călăuzeÅŸte omul pentru prevenirea virozelor prin: împlinirea regulilor exprimate prin Legile Lui, o viaţă echilibrată ÅŸi sănătoasă, descoperirea unor vaccinuri (antigripal, antihepatic, antipoliomelitic etc)”. ÃŽntr-un alt chenar, „Studiu ÅŸi meditaÅ£ie”, sunt puse mai multe întrebări: „Pe vremea când Iisus Hristos a fost pe pământ existau viroze? ÃŽn zilele noastre El mai poate vindeca oamenii de asemenea boli care sunt din ce în ce mai ameninţătoare? Ce ai învăţat tu la ora de religie?”

ÃŽn acelaÅŸi manual, evoluÅ£ionismul este prezentat ca fiind „o simplă teorie”, pe care elevii ar putea-o crede adevărată. Mai mult, se induce ideea că mass-media coordonează „din umbră” promovarea teoriei lui Darwin. „Departe, deci, de a fi neutră, mass-media este de cele mai multe ori exponentul principal – din umbră – al teoriei evoluÅ£ioniste. Celebre canale de televiziune, cum ar fi „Discovery Channel” ÅŸi „Animal Planet”, au devenit instrumente de bază pentru propagarea evouÅ£ionismului. Atunci când copiii petrec ore în ÅŸir în faÅ£a acestor canale de televiziune, conÅŸtientul ÅŸi subconÅŸtientul lor este bombardat de informaÅ£iile ÅŸi terminologia evoluÅ£ionistă, pe care cu timpul mintea lor în formare le va asimila ca adevăruri. S-ar părea că toată lumea uită că evoluÅ£ionismul nu este cu nimic mai mult decât o simplă teorie. O teorie doar, părerea unor indivizi dintre care cel mai cunoscut este Charles Darwin, care a avut ca scop principal, înlocuirea conceptului biblic creÅŸtin al CreaÅ£iei Divine”, se arată în manual.

La capitolul dedicat virusurilor, în manual apare întrebarea „Este un moment potrivit să mulÅ£umim Creatorului pentru sistemul de apărare (limfocite etc.) cu care ne-a înzestrat organismul?”, iar transmiterea virusului HIV este asociată cu păcatul, care înseamnă „sfidarea lui Dumnezeu prin călcarea poruncilor divine”.

Societatea civilă este împotriva folosirii unor astfel de manuale în ÅŸcoală. „Manualul are avizul nr. 71817 din 2002 ÅŸi a fost reeditat în 2006. Un astfel de aviz al Ministerului EducaÅ£iei pentru un manual creaÅ£ionist de biologie este o premieră absolută în spaÅ£iul ţărilor membre ale sau candidate la Uniunea Europeană ÅŸi, probabil, în întreaga Europă. El denotă o completă abdicare de la menirea învăţământului ÅŸi anume aceea de a prezenta elevilor, la orele de ÅŸtiinÅ£e, cunoÅŸtinÅ£ele ÅŸi teoriile ÅŸtiinÅ£ifice eliberate de orice conÅ£inut ideologic sau dogmatic”, spun membrii AsociaÅ£iei Umaniste Române (AUR), care citează RezoluÅ£ia Consiliului Europei nr. 580/2007 privind pericolele creaÅ£ionismului în EducaÅ£ie.

Citeste si:  Cadouri unicat de Paste! Ideile nu se termina niciodata!

PreoÅ£ii ÅŸi biologii au păreri opuse despre folosirea unui astfel de manual. „Biologia înseamnă viaţă, nu putem vorbi despre viaţă fără Dumnezeu, nu se poate studia biologia făcând abstracÅ£ie de Dumnezeu”, a precizat, pentru NewsIn, un preot ortodox.

Un manual de biologie redactat astfel nu are ce căuta într-un liceu, susÅ£in biologii. „Eu nu cred că un inspector de specialitate ÅŸi-ar da avizul pentru publicarea unui asemenea manual opÅ£ional. Limbajul ÅŸi argumentaÅ£ia nu sunt adecvate, ci reprezintă, mai degrabă, o manieră emoÅ£ională de prezentare a informaÅ£iilor ÅŸtiinÅ£ifice, o manipulare”, consideră un profesor de biologie din BucureÅŸti.

Citeste si:  Al di Meola la Sala Palatului din Bucuresti

Printre autorii manualului se numără teologii Iosif Ţon, preşedinte al Societăii Române a Misionarilor între 1981 şi 2004, Ioan Chirilă, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj Napoca, şi biologii Maria Popa, Lorena Sfercoci şi Cornelia Bugnărug.

La solicitarea NewsIn, reprezentanÅ£ii editurii ÅŸi cei ai Ministerului EducaÅ£iei au evitat să facă declaraÅ£ii pe această temă. La minister nu se ÅŸtie despre existenÅ£a unui astfel de manual ÅŸi se bănuieÅŸte că ar fi vorba de unul „dedicat adventiÅŸtilor”, în timp ce reprezentanÅ£ii editurii spun că „fiind un manual alternativ, nu este nicio problemă”.

Anul trecut, mai multe manuale de religie au declanşat un veritabil scandal după ce societatea civilă a reclamat conţinutul lor. Unul dintre manuale, de pildă, prezenta păcatul şi consecinţa acestuia, pedeapsa, într-o cheie excesiv de crudă şi morbidă pentru vârsta copiilor cărora le era adresat. În luna septembrie, Ministerul Educaţiei a precizat că, pentru anul şcolar 2008-2009, a fost revizuită programa şcolară, iar profesorilor de religie li s-a recomandat să omită, la ore, pasajele incriminate de societatea civilă.

Un comentariu
  1. Ma ingrozesc! Am un baietel, mai astept sa vina pe lume o fetitza ,si pregatirea mea profesionala a presupus MMUULLTTAA biologie.Dar in niciun caz nu pot fi de acord cu acel manual de biologie, si tare mi-e teama de cele care vor urma si sper din tot sufletul sa nu mai apara si altele in aceeasi nuanta de pe care vor fi obligati si copiii mei sa invete. L-am invatat pe baietelul meu sa creada in Dumnezeu , stie rugaciuni, dar de aici pana la a introduce \”spalari de creieri\” creationiste in bietiii copii, e o cale extreeeem de lunga. Uneori imi pare rau ca am adunat atata invatatura in cap pt ca daca ma uit bine in jurul meu, sunt putine persoane cu care pot comunica pe aceeasi lungime de unda si am senzatia ca nu prea am cu cine vorbi…Sper,din nou, ca scoala romaneasca va fi iar ceea ce a fost iar adevaratele valori se vor ridica,iar pe Dumnezeu il vom lasa acolo unde ii este locul, in sufletele noastre si in biserici, iara nu in manuale .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.