fbpx

Umorul prin care romanii s-au salvat de dictatura, elogiat la Cannes, potrivit presei franceze

„AveÅ£i în faÅ£a voastră cinematografia românească de mâine”, au fost cuvintele cu care a fost introdusă solida delegaÅ£ie a României la Festivalul de la Cannes, compusă din regizori, inginerul de sunet ÅŸi una dintre actriÅ£e, prezintă Liberation proiecÅ£ia filmului-colaj „Amintiri Din Epoca de aur”.

Cinematografia românească ÅŸi-a dezvăluit acum ÅŸi potenÅ£ialul pentru o comedie care aminteÅŸte de marii clasici italieni, după ce, anul trecut, a prezentat una dintre cele mai bune drame cinematografice, pelicula „3 luni, 2 săptămâni ÅŸi 2 zile” a regizorului Cristian Mungiu. Comedia care reuÅŸeÅŸte să nu eÅŸueze în derizoriu a demonstrat că „această tânără ÅŸcoală românească poate să facă o demonstraÅ£ie strălucitoare”, comentează jurnalistul de la Liberation.

Citeste si:  Construirea unei cariere

Scrisă ÅŸi realizată în cinci, sub bagheta lui Mungiu, „Amintiri Din Epoca de aur” reuneÅŸte anecdote prin care, se pare, românii au reuÅŸit să supravieÅ£uiască „epocii CeauÅŸescu”, istorii absurde ÅŸi legende urbane care răspund faimosului dicton italian „se non è vero, è bene trovato” („dacă nu este adevărat, este bine găsit”), mai notează cei de la Liberation. Micile filme vorbesc pe un ton melancolic ÅŸi tenace, jucându-se mai puÅ£in cu obiÅŸnuitul comic de situaÅ£ie. Episodul cel mai nostim, spune autorul articolului din ziarul francez, ne priveÅŸte indirect: este vorba despre scena în care un fotograf al celui mai mare cotidian românesc îşi joacă rolul, indispensabil, de educator al muncitorilor patriei, sub ochiul vigilent al cenzurii. Fotograful este nevoit, ÅŸi asta nu este străin presei de astăzi, să trucheze imaginea lui CeauÅŸescu, pentru a-l înfăţiÅŸa într-o postură favorabilă, se mai scrie în recenzia din Liberation.

Citeste si:  Croatii ieri si azi

Morala colajului cinematografic, dincolo de deliciul estetic pe care îl transmite, este că umorul practicat pentru a supravieÅ£ui unui regim al terorii nu ÅŸi-a pierdut nimic din farmec ÅŸi virulenţă. „Asta ar fi fost păcat”, conchide simplu, dar elogios, articolul intitulat „Carpates diem chez Ceaucescu”.

„Amintiri din epoca de aur”, colajul de filme scurte regizate de Cristian Mungiu, Oana Uricaru, Hanno Hoefer, Răzvan Mărculescu ÅŸi Constantin Popescu, care a fost deja cumpărat de distribuitorii din SUA, a fost proiectat în premieră marÅ£i, la Cannes, în cadrul categoriei Un Certain Regard. Fiecare film al „Amintirilor din Epoca de Aur” prezintă o poveste legată de România ceauÅŸistă, prin ochii unor personaje „racolate” din rândul oamenilor obiÅŸnuiÅ£i.

Citeste si:  LVMEN EST OMEN Arta, istoria si spiritualitatea iluminatului artificial

Cristian Mungiu a câştigat în 2007 un premiu Palm d’Or la Festivalul de la Cannes, pentru pelicula „4 luni, 3 săptămâni ÅŸi 2 zile”.

Cea de-a 62-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes a fost deschisă oficial miercuri seara şi se va încheia pe 24 mai.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.