Trofeul Transilvania a plecat in Argentina

Cea de-a zecea editie a Festivalului International de Film Transilvania si-a desemnat castigatorii in cadrul Galei de Inchidere desfasurate sambata seara, 11 iunie, la Teatrul National din Cluj-Napoca. O ceremonie plina de surprize si momente emotionante, atat pentru castigatori cat si pentru cei peste 1000 de invitati si spectatori prezenti.

Un moment inedit si plin de farmec a dat startul Galei. Presedintele festivalului, Tudor Giurgiu, i-a invitat pe scena pe selectionerul Festivalului de la Berlin pentru Europa Centrala si de Est – Nikolaj Nikitin, directorul Festivalului de Film de la Varsovia – Stefan Laudyn si fondatorul si directorul Festivalului de Film de la Sofia, Stefan Kitanov, pentru a reconstitui in fata publicului seara in care ideea unui festival international de film incepea sa prinda contur, intr-un restaurant din Varna. Cehul Stefan Uhrik, cel de-al cincilea om prezent la de acum celebra intalnire, a intrat in legatura telefonica cu sala din Cluj.

Cel mai fericit invitat al serii a fost, fara indoiala, argentinianul Miguel Cohan. Anul acesta, Trofeul Transilvania pleaca in Argentina. Juriul format din Laurence Herszberg, Cedomir Kolar, Uberto Pasolini, Radu Muntean, si Vesela Kazakova, a decis ca premiul in valoare de 15.000 de euro, oferit de Institutul Cultural Roman, sa fie acordat filmului Fara cale de-ntors/ Sin retorno (r. Miguel Cohan). Cei cinci membri au considerat ca filmul de debut al regizorului Miguel Cohan este cel mai implinit film din competitie, un discurs despre morala, imbracat in hainele unui policier de calitate, care a fost pe lista scurta a juriului pentru aproape toate premiile din palmares. Corina Suteu – directorul Institutului Cultural Roman de la New York si invitata speciala a celei de-a zecea editii a festivalului, actrita Jacqueline Bisset, i-au oferit argentinianului cel mai ravnit trofeu al serii, dupa ce, cu putin timp inainte, alaturi de co-scenarista Ana Cohan, primise din partea juratului Radu Muntean Premiul pentru Cel mai Bun Scenariu pentru dimensiunea profund umana a personajelor si felul in care scriitura cinematografica reuseste cu abilitate sa pastreze pe tot parcursul sau tensiunea unui thriller fara a cadea in niciuna din capcanele dramaturgice ale unui film de gen.

Citeste si:  Madison Boutique - parfumerie de lux

Juriul a hotarat sa acorde Premiul pentru Cea mai Buna Regie, oferit de Centrul National al Cinematografiei, ex-aequo, lui Constantin Popescu, pentru Principii de viata, si Rúnar Rúnarsson, pentru Vulcanul / Volcano. Chiar daca sunt autorii unor filme extem de diferite, cei doi regizori au demonstrat precizie in felul in care au condus actorii si o foarte inspirata folosire a mijloacelor de expresie cinematografica, a motivat juriul alegerea facuta. Anuntul a starnit ropote de aplauze in randul spectatorilor si emotii puternice pentru cei doi castigatori.

Inmanarea Premiului pentru Cea Mai Buna Imagine, oferit de Kodak Cinelabs Romania, de catre producatorul Uberto Pasolini, membru in juriul Competitiei, si Cornelia Popa, directorul Kodak Cinelabs Romania, a oferit publicului un moment-surpriza: Pasolini a urcat pe scena purtand echipamentul oficial de fotbal al editiei a zecea, in uralele intregii asistente. Premiul a fost adjudecat de Linda Wassberg, pentru imaginea filmului Maimuțe / She-Monkeys.

Pentru o interpretare credibila, corecta și fara compromisuri, juriul a decis ca in acest an, Premiul pentru Cea mai buna Interpretare, oferit de Vitrina Advertising si prezentat de actritele Vesela Kazakova (Bulgaria) si Maria Dinulescu, sa fie oferit lui Elodie Bouchez, pentru filmul Imperialiștii n-au murit! / The Imperialists Are Still Alive!.

Citeste si:  Fii vedeta TinaR 2009!

Nu in ultimul rand, Premiul Special al Juriului, oferit de Vodafone, s-a indreptat catre productia O viata insemnata/ A useful life (r. Federico Veiroj), un film incintator, un elevat si expresiv omagiu adus cinematografiei.
Lungmetrajul sarb Tilva Roš, al regizorului Nikola Ležaić, s-a bucurat de o larga apreciere in randul criticii, fiind recompensat cu Premiul FIPRESCI datorita descrierii sincere cu care ilustreaza Tinerețea Irosita. Juriul a adaugat ca: Dincolo de a spune o poveste, filmul este o felie de viața de interes universal, realizat cu atat de multa inocența, incat ne-a cucerit irevocabil.

O serie de momente speciale, memorabile, au avut loc pe parcursul Galei de inchidere a editiei aniversare cu numarul zece.

Legendarul producator francez de origine romana Marin Karmitz, fondatorul casei de productie, distributie si exploatare MK2 si producatorul Oleg Mutu au fost recompensati cu Premiul Special al Celei de-a 10-a Editii TIFF.

Lucian Pintilie, unul dintre numele de referinta ale cinematografiei romanesti, a fost omagiat la festival atat printr-o retrospectiva integrala cat si prin acordarea Premiului de Excelenta prezentat de Mercedes-Benz, inmanat de regizorul Corneliu Porumboiu si Directorul Artistic al festivalului, Mihai Chirilov.

Jacqueline Bisset, invitata speciala a celei de-a zecea editii TIFF, a urcat pe scena Teatrului National atat pentru a acorda Trofeul Transilvania, cat si pentru a primi Premiul Special TIFF 2011 pentru Contributia Adusa la Cinematografia Mondiala.

Citeste si:  EUROPAfest 2013 lanseaza primul eveniment Bucharest International Jazz Competition | 18 – 25 mai 2013 100 % jazz factory

Nu in ultimul rand, actorul britanic Michael York, rasplatit cu Premiul pentru Intreaga Cariera acordat unei Personalitati din Cinematografia Europeana, a multumit organizatorilor pentru omagiul adus. Printr-o inregistrare video, acesta si-a exprimat regretul privind imposibilitatea de a fi prezent la evenimentul de la Cluj, din motive de sanatate.

Romanul George Motoi a urcat, de asemenea, pe scena Galei pentru a primi Premiul pentru Intreaga Cariera, oferit de Banca Transilvania, o recompensa a unei activitati impresionante in filmul romanesc, direct din mainile lui Dorel Visan.

Filmul Morgen (r. Marian Crisan) a fost recompensat cu Premiul pentru Cel mai Bun Lungmetraj din competitia Zilelor Filmului Romanesc, oferit de Institutul Cultural Roman, in vreme ce Premiul pentru Scurtmetraj, oferit de L’Oreal, a fost acordat productiei Bora Bora (r. Bogdan Mirica). Bogdan George Apetri, regizorul filmului Periferic, a primit Premiul Zilelor Filmului Romanesc pentru Debut, oferit de Ursus.

Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj din sectiunea Umbre a fost acordat ex-aequo filmelor Ninjas (r. Dennison Ramalho, Brazilia, 2011) si Danny Boy (r. Marek Skrobecki, Elvetia, Polonia, 2011)

Editia aniversara a Festivalului a insemnat un adevarat festin cultural, din care nu au lipsit proiectiile-eveniment, premierele nationale, internationale sau mondiale, dar nici atelierele si masterclass-urile, intalnirile si discutiile avand ca protagonisti oaspeti importanti din industria de film, spectacolele de muzica sau teatru, expozitiile, lansarile de carte, DVD-uri sau reviste.

Proiectia care a marcat oficial incheierea celei de-a zecea editii este Viata intr-o zi / Life in a day (r. Kevin Macdonald).

Festivalul International de Film Transilvania este organizat de Asociatia Pentru Promovarea Filmului Romanesc.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.