Trei europeni primesc in 2008 premiul Nobel pentru medicina

Un german şi doi oameni de ştiinţă francezi au câştigat premiul Nobel pentru medicină şi fiziologie pentru descoperirile făcute în privinţa a două virusuri care cauzează boli grave, a anunţat luni institutul de la Stockholm care decernează premiile, informează Reuters şi AFP.

Premiul de 10 milioane de coroane suedeze (1,4 milioane de dolari) va fi împărţit de germanul Harald zur Hausen, care este recompensat pentru lucrările sale în domeniul cancerului de col uterin, şi de francezii Francoise Barre-Sinoussi şi Luc Montagnier pentru descoperirea HIV, virusul care provoacă SIDA.

„Descoperirea a fost esenÅ£ială pentru înÅ£elegerea actuală a biologiei acestei boli ÅŸi pentru tratamentul antiretroviral al ei”, afirmă comitetul Nobel într-un comunicat referindu-se la descoperirile cercetătorilor francezi.

Citeste si:  Dezvoltarea increderii in situatii noi

În ceea ce-l priveşte pe germanul Harald zur Hausen, el a descoperit că papilomavirusurile umane (VPH) sunt cauza cancerului de col uterin, al doilea tip de cancer cel mai răspândit la femei, după cancerul de sân.

Anul trecut, premiul Nobel pentru medicină a fost câştigat de un cercetător britanic, Martin Evan, şi de doi cercetători americani, Mario Capecchi şi Oliver Smithies, pentru descoperirile lor în domeniul geneticii, cu aplicaţii multiple în domenii terapeutice precum cancerele, maladia Alzheimer sau Parkinson.

Citeste si:  Balul Bobocilor 2008 "Gheorghe Lazar"

Atribuirea premiului pentru medicină a deschis luni sezonul Nobelurilor.

Premiile pentru fizică şi chimie vor fi decernate marţi şi miercuri. Pentru premiul pentru economie, care va încheia sezonul Nobel la 13 octombrie, actuala criză financiară internaţională nu ar trebui să influenţeze comitetul anul acesta, dar ar putea influenţa deciziile viitoare, în condiţiile în care teoriile liberalismului economic, recompensate în trecut, sunt acum arătate cu degetul.

În ceea ce priveşte Nobelul pentru literatură, care va fi decernat la 9 octombrie, numele francezului Jean-Marie Gustave Le Clézio este citat frecvent, dar anul acesta printre candidaţii cu şanse figurează şi scriitoarea germană Herta Mueller, care s-a născut în România, de unde a emigrat în 1987.

Citeste si:  Castigare bani

Potrivit experţilor, un militant pentru drepturile omului ar putea câştiga anul acesta prestigiosul Nobel pentru Pace, care va fi decernat la 10 octombrie.

Premiile Nobel au fost atribuite prima dată în 1901, după ce bogatul industriaş Alfred Nobel şi-a dedicat averea creării acestor premii. Laureaţii primesc la 10 decembrie o medalie de aur, o diplomă şi un cec de zece milioane de coroane suedeze (1,02 milioane de euro), care poate fi împărţit, la fiecare categorie, între trei câştigători.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.