fbpx

TransSiberian-ul si Siberia

Rusia este o tara cu dimensiuni impresionante, intinzandu-se pe 10.000 km de la vest la est, pe cele doua continente care o gazduiesc – Europa si Asia – si avind mai multe granite decat orice alta tara din lume. Pe de alta parte, Rusia este o tara frumoasa, cu un aspect imperial in Moscova si St Petersburg si un peisaj spectaculos in Siberia.

Haideti sa ne imaginam o calatorie spre fascinanta si misterioasa SIBERIA.

Siberia se intinde, in partea de nord a Rusiei, de la Urali pana la Oceanul Pacific. E imensa – suprafata ei o depaseste de cateva ori pe aceea a Europei Centrale. Pe o astfel de intindere sunt peisaje dintre cele mai variate, rezervatii naturale unice, cu specii de plante si animale deosebite sau chiar pe cale de disparitie. Oamenii intalniti in orasele siberiene sunt si ei foarte diferiti, pentru ca, pe langa rusii care sunt majoritari, mai traiesc aici peste 100 de nationalitati.

Citeste si:  Insulele Baleare

Pentru a ajunge in Siberia sau pentru a traversa Siberia, exista unul dintre cele mai renumite mijloace de trasport: ‘TransSiberianul’.

Primul tren, de asemenea renumit gratie multor filme, din seria ‘TransSiberian’ a circulat intre 1892 si 1905. Mai apoi, numarul lor s-a inmultit, astfel ca actualmente in fiecare zi sa plece cate unul pe faimoasa ruta care porneste de la Moscova si ajunge la Vladivostok, dupa 9302 km.

Pe peron, o fanfara insoteste muzical, de fiecare data, plecarea TransSiberianului. De ce un asemenea onor? Pentru ca, spun localnicii, e singurul tren care strabate Rusia aproape de la un capat la altul. Un aspect interesant de mentionat este faptul ca sefii de vagon sunt in mare majoritate femei. In plus, chiar daca iti cumperi bilet la clasa a doua, ai parte de curatenie exemplara, iar daca mai esti si inostranet (strain), poti avea privilegiul de a semna in cartea de onoare a celebrului tren.
Considerati poate ca dureaza mult calatoria cu trenul de la Iasi la Timisoara? Inchipuiti-va atunci o deplasare pe durata a sase zile. Prima zi trece aproape firesc, dar de la a doua incepi sa simti altfel timpul si spatiul.

Citeste si:  Capsunile si orfanii - o calatorie spre o generatie abandonata

La destinatie, cobori si apoi incerci sa te inveti cu frigul, sa inveti sa il domesticesti, dar ar trebui sa stai destul de mult pentru a reusti sa te adaptezi. O conditie importanta este sa respecti regulile locului: sa consumi ceai fierbinte, ‘un picut’ de votca, carne fiarta, dulceata cu mult zahar in ea. Iar daca iesi este obligatoriu sa faci miscare, dozindu-ti deplasarile in aerul rece.

Citeste si:  Concertul Jennifer Lopez, amanat pentru 2013

Te invaluie usor melancolia pentru ca aproape nu iti vine sa crezi ca aici, in Siberia, in locul despre care nu ai auzit decat ca e infernal, poate sa fie atat de frumos.

Oricum, cuvintele nu pot cuprinde magia acestui spatiu imens, dar concluzia e simpla: daca alegi Siberia ca destinatie de concediu cu siguranta vei avea parte de senzatii tari si vei fi unul dintre putinii romani ajunsi acolo in vacanta.

2 Comentarii
  1. Am auzit atatea povesti despre zona asta… care mai grozave, care mai romantice… chiar imi doesc sa ajung sa o vizitez

  2. interesant articol…acum in plina vara. Parca ne mai racoreste. Si chiar ma gandesc ca e ceva deosebit sa mergi atatea zile cu trenul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.