The big apple

E urias, e zgomotos, e aglomerat. E orasul lui Carrie Bradshaw si al lui Seinfeld. Nu-i tocmai destinatia de vacanta perfecta pentru toti. Dar daca iti plac orasele mari, pline de viata, intestate de locuri faimoase si magazine la moda, aici e de tine. In New York.

Aflat pe coasta estica a Statelor Unite, in statul New York, „the big apple” este al cincilea oras din lume ca numar de locuitori (dupa Tokyo, Sao Paulo, Mexico City si Seul) si cel mai populat oras din SUA, cu 18,9 milioane de locuitori incluzandu-i pe cei din zona metropolitana. Numai Brooklyn are 2,4 milioane de locuitori, adica mai mult decat Bucurestiul. Impreuna cu suburbiile sale, New York City ocupa din teritoriul a trei state, New York, New Jersey si Connecticut si este un mare centru international artistic, cultural, financiar, politic si stiintific.

Citeste si:  Festivalul International de Arta Romani - MISTO 2008

Orasul este impartit in cinci regiuni administrative, numite boroughs, fiecare avand specificul si cultura sa. Sigur ai auzit de ele, e vorba de Manhattan, Brooklyn, Queens, Bronx, si Staten Island.

Dintre acestea, Manhattan este cel mai vizitat cartier. Cand te gandesti la new York, de obicei te gandesti la Manhattan. De fapt, acest borough este de obicei numit „orasul”, pe cand celelalte patru sunt cunoscute ca fiind „cartiere exterioare”. Manhattan se afla pe o insula si este despartit de celelalte cartiere de raurile Hudson, Harlem si East River.

New York City gazduieste sute de mii de imigranti (sau descendentii lor) din 180 de tari, ceea ce-l face unul dintre cele mai cosmopolite orase din lume. Imigrantii si-au format propriile lor cartiere, in functie de zona din care provin, astfel ca acum in New York exista Mica Italie, cateva Chinatown-uri, un cartier al afro-americanilor, Harlem, si unul al hispanicilor, Spanish Harlem. Mai putin cunoscute sunt West Harlem si Washington Heights, cartiere populate in mare parte de dominicani.

Citeste si:  MOSAIQUE DE L’ARC-EN-CIEL. Expozitie de arta contemporana

Intr-un oras de 800 de kilometri patrati sunt multe lucruri de vazut, mult mai multe decat ti-ar permite o saptamana sau doua de vacanta. Asa ca trebuie sa facem o selectie a celor mai importante locuri, cele care au devenit simboluri ale orasului si pe care niciun turist nu trebuie sa le rateze.

Statuia libertatii. Din pacate turistii nu mai pot urca in coroana statuii si nici in torta, dar poti vizita muzeul din piedestal. Ca sa ajungi acolo trebuie sa iei feribotul de la Battery Park.

Brooklyn Bridge e unul dintre primele poduri suspendate din Statele Unite, are o lungime de 1825 de metri si leaga Manhattan de Brooklyn, pe deasupra East River.

Citeste si:  Mumia 3 – Mormantul Imparatului Dragon

Times Square. Un loc foarte colorat noaptea, pentru ca piata e plina de reclame luminoase si ecrane. Poti sa o consideri si un parc de distractii, daca vrei. E plina de terase, restaurante, teatre si tot ce ai nevoie pentru a petrece o seara in New York.
Grand Central Terminal este una din cele mai aglomerate gari din lume, dar ar fi pacat sa o consideri o simpla gara. Cladirea garii e uimitoare, un must prntru orice iubitor de arhitectura.

New York-ul e faimos si pentru zgarie-norii sai. Nu trebuie sa ratezi Empire State Building, Rockefeller Center si Chrysler Building si in special Top of the Rock, „puntea” de observatie de deasupra cladirii Rockefeller. Vei putea admira tot New York-ul de la intaltimea celor 70 de etaje ale cladirii.


Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.