fbpx

Targul de Florii 22 – 24 aprilie 2016

Ca in fiecare primavara, in preajma Floriilor, Muzeul Taranului isi asteapta vizitatorii la un targ cu mesteri chemati din toate colturile tarii. Veti avea prilejul sa-i intalniti de vineri, 22 aprilie duminica, 24 aprilie 2016, de la orele 10 dimineata pana la 6 seara.

Pe langa multele si maruntele lucruri mestesugite cu sarg si incarcate cu semne si intelesuri, pe care le veti putea negutatori, veti avea prilejul ca timp de trei zile, sa-i cunoasteti si sa stati la taifas cu cei care le-au faurit: olari, cioplitori, lingurari, pielari, rudari, iconari, dar si incondeietoare, tesatoare, cusatorese, impletitoare.

Oua incondeiate, icoane, obiecte din lemn, ceramica, tesaturi, jucarii, instrumente muzicale, podoabe, mobilier pictat si alte obiecte frumoase vor putea fi tocmite si targuite la Muzeul de la Sosea.

Citeste si:  Petrecerile la birou

Iar pentru a va pune stomacul la cale gasiti: cozonaci, cofeturi din Teleorman, turta dulce de Harghita, miere de albine, polen si propolis, ierburi de leac, palinca si dulceata.

Targ (o)randuit de Muzeul National al Taranului Roman

Pret bilet: 4 lei, 2 lei (elevi, studenti, pensionari).

Obiceiuri din batrani:

Se zice ca in vremea de demult o femeie avea un baiat, si baiatul acela se numea Lazar, si era slab si dorea sa manance placinte.
Insa mama lui n-avu cand sa faca si sa ii dea placinte de mancat, si Lazar muri de dorul placintelor. Si ziua, in care a murit el, era o zi e sambata.
Mama lui, vazand aceasta, se intrista si incepu a plange si a zice:
– Sa nu fie iertata de Dumnezeu femeia aceea, care nu face in Sambata lui Lazar placinte.
Si de atunci fac femeile intotdeauna in Sambata lui Lazar placinte.

Citeste si:  Scapa de obiceiurile proaste de la locul de munca

In ziua de Florii se face dezlegare la peste. Desi se afla in post, in aceasta zi mananca peste chiar si oamenii saraci, ca e slobozenie.

Ca sa se fereasca roadele de piatra, podgorenii leaga primavara vita de vie cu salcie de la Florii sau ingroapa un ou rosu din Vinerea Mare.

Citeste si:  Care sunt slabiciunile tale?

De Florii se umple ciubarul cu fiertura de paduret si sovarf care servesc la incondeierea oualor de Pasti.

Ouale se vopsesc in rosu, galben, verde, albastru si negru. Cele negre inseamna chinul si durerea lui Hristos.

Ouale incondeiate se mai numesc: impistrite, picate, scrise sau muncite.

Diavolul intreaba mereu doua lucruri: de se mai scriu oua pe pamant si de mai sunt colinde-n sat. Cand nu se vor mai scrie oua si nu vor mai fi colinde, atunci si el va aparea.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.