Targul Martisorului la Muzeul National al Taranului Roman

{Martisor, Martisug sau Mart, obicei de inceput de primavara, semn protector pentru roadele pomilor si sanatatea vitelor, impotriva bolilor si a nenorocului – moneda de argint cu fir de lana rosie sau alba legata la mana copiilor, mitologie taraneasca.}

Preluat de lumea urbana la inceput de secol XX si devenit moda, firul de bumbac ajuns fir de argint sau de aur, purtat drept colier si podoaba, tinut la piept, primit ca souvenir si mai nou cadou, povestea martisorului supravietuieste in diferite forme pana in contemporaneitate, de la firul simplu rasucit in alb si rosu pana la martisorul virtual.

Muzeul National al Taranului Roman va asteapta in perioada 26 februarie – 1 martie 2015 la Targul Martisorului. Evenimentul urmareste traditia ultimelor targuri organizate de MNTR, dand in continuare publicului posibilitatea de a se intalni cu o oferta bogata prin unicitatea si diversitatea martisoarelor.

Citeste si:  COSMOTE Romania lanseaza cea mai mare provocare cu ocazia Orei Pamantului: un telefon pentru un copac

In peisajul targurilor bucurestene, Targul Martisorului de la MNTR pune valoare pe obiectul handmade si pe inovatie, incurajand creativitatea in sfera artistica si mestesugul capabil sa fie reinnoit cu noi particularitati care sa comunice prin expresivitate, imaginatie, simt al umorului semnificatiile mai vechi sau mai noi ale martisorului. Participantii invitati – studenti, artisti, mestesugari – folosesc ca sursa de inspiratie lumea si mitologia taraneasca ori imagineaza noi forme ale creativitatii urbane: de la obiectul manufacturat si reciclat care foloseste materiile naturale devenite clasice la amprenta unui design contemporan, banda desenata sau personaje si semne din mitologia urbana, imaginate pe o multitudine de materii neconventionale.

Citeste si:  Zambeste

Targul isi propune sa aduca in atentia publicului cumparator si alte categorii variate de martisoare, care trimit la o serie de revizitari ale trecutului recent: martisorul de oras, martisorul rustic, martisorul crosetat sau tip goblen, martisorul traditiilor reinventate sau miniaturile din sticla ale anilor optzeci, ca un contrapunct la creatiile ultimilor ani, in care principala expresie este cea a obiectului handmade.

La fel ca in anii trecuti, printre participantii la targul de anul acesta se numara si scoli, fundatii, asociatii, organizatii care desfasoara actiuni cu caracter umanitar si sprijin pentru categorii defavorizate.

Targul Martisorului va fi insotit si anul acesta, de o oferta gastronomica, ramanand un sustinator al micilor producatori care vor fi alaturi cu produse ce sunt mai aproape de conceptul de bucatarie naturala, chiar daca zona reprezentata este rurala sau urbana: kürt?s kalács – Mures, turta dulce – Harghita si Arges, prajiturele de casa si alte produse de patiserie – Alexandria, Baia Mare si Buzau, miere, dulceturi – Ilfov, ceaiuri si plante de leac din Dambovita si suc de mere 100% natural de Malancrav.

Citeste si:  Gura Portitei: unde Dunarea intalneste marea

Va asteptam sa martisorim impreuna cu fir alb si rosu!

Perioada: 26. 02 – 01. 03. 2015
Orarul targului: 10:00 – 18:00
Bilet de intrare: 4 lei pret intreg, 2 lei pret redus (elevi, studenti, pensionari)


2 Comentarii
  1. sunt innebunita dupa targul de martisor din fiecare an de la Muzeul Taranului. Le ador pe toate, le-as cumpara pe toate. Sunt numai chestii deosebite. Pretul e o mica problema, dar deh… si sa nu fie de duzina, sa fie si ieftine… de unde atata?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.