Studio BMR intra in circuitul teatral al capitalei cu „Viata de cimitir”

Pe 18 octombrie 2014, la orele serii, nu vor aparea pe cer sky tracer-e dinspre Strada Semicercului 10. Luminile se vor indrepta spre interior, mai exact spre noul spatiu denumit Studio BMR, unde se va juca o piesa de teatru intriganta prin umorul cu accente noir: comedie romantica scrisa si regizata de Rodica Popescu-Bitanescu.

Inca o sala de spectacole in Bucuresti?

Da si nu.
Da, pentru ca managerii acestui nou spatiu de exprimare artistica (ce il dubleaza pe cel de la nivelul strazii, unde se expune mai ales pictura) sunt sustinatori declarati ai teatrului independent ca forma de organizare si, mai ales, ca alternativa la divertismentul mainstream.

Apoi inca un ”da” curajos, pentru ca tot pictorul Bogdan Mihai Radu &Co. pariaza pe dezvoltarea unei zone urbane decadente – ”numerele mici de pe Calea Grivitei” – pe modelul celor similare din Occident, unde boema culturala sau liber-profesionista a dat tonul unor schimbari de forma si de fond in areale dezafectate functional sau foste spatii industriale, de pilda, ducand la cresterea calitatii vietii prin includerea in circuitele socio-culturale si – in consecinta – prin dezvoltarea economica.

Citeste si:  Turneul ansamblului de muzica veche Codex

Nu, pentru ca Studio BMR este un spatiu polivalent, deschis nu doar seratelor si spectacolelor private sau de tip underground, ci si cursurilor si atelierelor de diverse tipuri, inchirierii pentru evenimente corporative ori organizarii de manifestari care necesita un loc central si discret.

Are cimitirul o viata a lui?

Da, si inca una cu accente tragi-comice, asa cum le simte si vede Rodica Popescu-Bitanescu. Aflata la cea de-a treia exprimare prin scriitura dramaturgica, dupa ”Femei in tranzitie” si ”Inca-i bine”, actrita ni se reveleaza prin aceasta piesa drept un spirit profund, preocupat de chestiuni spirituale si raspunsuri la intrebari fundamentale despre viata si sensul ei, moarte si misterul ei etc..

De ce ar alege publicul Studio BMR pe viitor?

Iata 3 motive:
1. Pentru ca vor vedea aici spectacole deosebite, curajoase, iesite din tiparele clasice.
2. Pentru ca vor trai mai intens actul artistic, gratie cadrului intim si apropierii fizice de actori.
3. Pentru ca atat la intrare, cat si la iesire, vor putea sa zaboveasca intr-o oaza plina de culori si forme numita Galeriile BMR.

Citeste si:  Pietrele pretioase recomandate fiecarei zodii

Mai multe despre spectacol

In comedia romantica „Viata de cimitir” se petrece o interactiune, un dialog actual si inteligent intre vii si morti. Vorbesc despre modul de viata, despre dragoste, gelozie, tradare, credinta, demnitate, onoare. Moartea este tratata prin mijloace de comedie si multa iubire, oferind partituri foarte generoase actorilor. E comedie, e romantica, e filozofica, e horror. Este scrisa pentru oameni destepti. Si romanii sunt foarte destepti pentru ca la ” Viata de cimitir” salile sunt arhipline. Pe de alta parte, spectacolul, care inflameaza gandirea nu doar prin continut, a ”dat foc” unor puritani cu ocazia reprezentarii lui in nici un alt loc decat Cimitirul-Muzeu Bellu din Bucuresti, pe 17 mai 2014, in cadrul „Noptii albe a muzeelor”.

Citeste si:  Micile obsesii delicate feminine intr-o lume business a barbatilor

Mai multe despre Galeriile BMR

Galeriile BMR – care, dincolo de indrazneala (si, de ce nu?, umorul) asemanarii onomastice cu cea mai importanta institutie financiara a tarii, poarta, de fapt, numele pictorului Bogdan Mihai Radu – isi propun sa fie o bursa a artistilor plastici de orice varsta si calibru. De oriunde! Pentru ca, da, in contextul istoric actual (Romania, Uniunea Europeana, 2014) a vrea sa ramai in afara circuitului produselor artistice de pe continent si chiar globale este o atitudine periferica, perdanta.

Galeriile BMR sunt un spatiu expozitional polivalent care, pe langa expunerea temporara a colectiilor individuale sau de grup, vor pastra energia locului la cote ridicate prin organizarea constanta de cursuri diverse (vezi, de exemplu, „Prima lectie de pictura”), prin deschiderea atat catre evenimentele comercial-corporatiste, cat si private etc.

Desi demersul nostru poate parea eminamente pecuniar, fara sa negam dimensiunea lui intrinsec comerciala, merita spus ca ne facem din sustinerea artistilor tineri si/sau mai putin cunoscuti o cauza sincera.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.