Strategii catre succes, bani si popularitate

In aceasta perioada a fost lansata la Editura MeteorPress in Colectia Top Management, lucrarea lui Brian Tracy, „Get paid more and promoted faster” („Cariera si cascaval. Castig mai mare si promovare mai rapida”). Intrucat ideile expuse de Tracy au avut un impact special asupra mea, vreau sa va impartasesc si voua cateva din ideile celor 21 de strategii pentru rentabilizarea maxima a timpului investit in munca. Ideea centrala a lucrarii se orienteaza spre cei care vor sa castige mai multi bani, popularitate, succes, iar pentru aceasta Tracy identifica cateva retete „de succes”.

Decide asupra obiectivelor, in functie de aptitudinile si de punctele tale forte. „Pentru a va clarifica ideile, aplicati cu regularitate in cariera si in viata personala gandirea pornind de la zero. Aceasta metoda de analiza a fost inspirata de alocarea bugetelor plecand de la zero, adica examinind pe rand fiecare cheltuiala se pune intrebarea – daca in clipa de fata nu am avea prevazuta aceasta cheltuiala, am mai prevedea-o pentru viitor, stiind tot ceea ce stim in prezent ? Daca nu, intrebarea urmatoare trebuie sa fie – cum schimb situatia aceasta si cat de repede o pot face? Indiferent care este raspunsul, faceti ceva, faceti orice, dar incepeti. Sunteti raspunzator”, spune Tracy.

Citeste si:  Spune-mi ce zodie esti ca sa-ti spun cum esti la masa!

Alege seful potrivit. Cel de ale carui directive va trebui sa tii seama este cel ce va avea cel mai mare impact asupra marimii salariului tau, a placerii cu care lucrezi, a rapiditatii cu care esti promovat si a tuturor celorlalte parti ale vietii la serviciu.

Dintre strategiile evidentiate de Tracy majoritatea se refera la atitudinea pe care o ai fata de tine si fata de ceilalti. Fa-ti o atitudine constructiva. Ca sa iti atingi obiectivele esential este sa vrei, sa ai o mina pozitiva si de incredere. Vrei succes? Imbraca-te, vorbeste, prezinta-te, comporta-te ca o persoana de succes. „Cei mai multi oameni sunt preponderent vizuali si de aceea va vor judeca dupa aspectul exterior, la fel cum ii judecati si dumneavoastra”, spune Brian Tracy.

Citeste si:  Obiectivele conteaza

Pentru scopurile pe care ti le-ai setat nu este suficient sa iti pui o dorinta de ziua ta inainte de a sufla in lumanari. E nevoie de perseverenta, munca, strategie, zbatere constructiva si planificata. Munceste mai mult, stai „peste program” la serviciu, straduieste-te sa devii angajatul pe care tu insati ti-l doresti, valoros, eficient, voluntar. Expertii in randament au determinat ca pentru fiecare ora in care lucrezi fara intreruperi la serviciu obtii echivalentul a trei ore de munca obisnuita.

Foloseste-ti creativitatea. Obtine-o prin informatie cu care sa jonglezi la orice ora din zi si din noapte. Asculta activ tot ce au sa-ti spuna cei din jurul tau si aplica modelele care se potrivesc carierei tale. Nu te multumi sa stii cate ceva din anumite subiecte importante in atingerea obiectivelor setate. Dedica-te atingerii excelentei, dedica-te sa fii cel mai bun in ceea ce faci. „Puneti-va intrebarea: care singura aptitudine, daca mi-as dezvolta-o si exploata-o in mod excelent, ar avea impact pozitiv maxim asupra carierei mele?”. Raspunde acestei intrebari si seteaza-ti-o ca prioritate.

Citeste si:  Columbia, o tara a contrastelor

Indiferent de domeniul in care activezi, oamenii sunt extrem de importanti. Fie ca sunt colegi, sefi sau clienti, pastreaza in minte faptul ca de fiecare din ei ar putea depinde succesul tau. Salariul ti-l iei datorita clientilor si multumirii lor, succesul actiunilor intreprinse de tine li se datoreaza si colegilor tai, sefii sunt aceia care iti coordoneaza activitatea si de la care ai de invatat.

Din toate strategiile prezentate de Tracy poti trage concluzii generale, de bun simt, evidente. Secretul este insa sa le traduci si sa le potrivesti la propria experienta, sa inveti din propriile „strategii” si „retete de succes”.


Un comentariu
  1. Pare interesant cartea, dar m-a amuzat traducerea titlului. Nu isi avea rostul acel \”cascaval\”. Degeaba ai o carte buna daca e tradusa prost…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.