fbpx

Skywalk si adrenalina, la Marele Canion

Marele Canion, un abis gigantic sapat in roca de raul Colorado, este unul dintre monumentele nationale ale Americii si un loc de pelerinaj pentru aventurieri din lumea intreaga. Localizat in nordul statului Arizona, acest maret sanctuar stancos este, de fapt, rezultatul eroziunii de milioane de ani a fluviului, dar si o privire in istoria indepartata a pamantului. Ce este atat de senzational la acest loc? Inchipuie-ti ca-ti dispare pamantul de sub picioare… (metaforic vorbind, bineinteles), un abis atat de adanc incat, oricat l-ai cunoaste de bine si ori de cate ori l-ai vizitat, surprinderea va ramane aceeasi. Stau marturie milioanele de turisti care se reintorc anual sa-l viziteze.

Canionul are aproximativ 446 de kilometri lungime si pana la 29 de kilometri latime, iar in unele zone ajunge la o adancime de 1,6 kilometri. Pentru a avea o imagine mai clara, imagineaza-ti faptul ca adancimea stancilor este aproape cat drumul din 2 Mai pana la Vama Veche, sau cat inaltimea varfurilor muntoase Cozia sau Hasmasul Mare. Pe fundul canionului, fluviul Colorado continua si astazi sa erodeze uriasele stanci. Conform geologilor, Canionul se adanceste cu 15 metri la fiecare milion de ani. Potrivit ultimelor date publicate de National Geografic, se pare ca raul Colorado a inceput sa-si creeze drum prin roca in urma cu peste 55 milioane de ani, creand – totodata – un miracol natural.

Citeste si:  Florida, cea mai cautata destinatie americana

Marele Canion nu este niciodata la fel. Anotimpurile, alternanta zi – noapte si, nu in ultimul rand, jocul luminilor si umbrelor produc modificari constante ale culorilor stancilor, pe o paleta diversa – de la negru si maro la roz, albastru si alb. O alta atractie a monumentului sunt nenumaratele terase de unde canionul se vede de fiecare data altfel. Arhitectura lui este atat de nepamanteana incat te face sa simti ca ai aterizat intr-o lume disparuta, pe o alta planeta foarte diferita de a noastra.
In Marele Canion a fost construit un impresionant pod care reprezinta de fapt o punte de sticla de unde poate fi observata intreaga rezervatie naturala Рnumita Skywalk. Aceasta masoara 21 de metri, are forma de potcoava si se afla la 1.300 de metri deasupra raului Colorado, putand sustine o greutate de pana la 70 de tone. Puntea a fost realizata de un magnat din Las Vegas, care a cheltuit 30 de milioane de dolari pentru acest proiect. Construirea podului de sticla s-a facut cu speranta ca turismul ̨n zona se va dezvolta, iar astazi, Skywalk a devenit una din principalele atractii din Marele Canion.

Citeste si:  8 motive care te fac sa spui "La revedere si multumesc" job-ului actual

Presedintele american Theodore Roosevelt, care a contribuit foarte mult la dezvoltarea statului Arizona, a fost unul din marii sustinatori ai conservarii si mentinerii zonei Marelui Canion, fiind deseori prezent fie ca sa se bucure de peisajele uluitoare, fie sa vaneze. Prima inregistrare a vizitarii Marelui Canion de catre un european dateaza din 1540, exploratorul fiind spaniolul García López de Cárdenas. In jurnalul sau de calatorie, acesta nota: „Vreau sa spun urmatoarele: pamantul de sub picioare mi-a disparut brusc. M-am uitat in jos. Privirea imi zabovea asupra unui abis atat de adanc, incat n-am cuvinte sa-l descriu. Pe fund, straluceau apele raurilor Red River, Rio Colorado”.

Prima expeditie stiintifica de studiere a Marelui Canion a fost cea condusa de maiorul John Wesley Powell, din Armata Statelor Unite in anii 1860. Powell, dupa care s-a numit si un lac de acumulare creat aproape 100 de ani mai tarziu, Lake Powell, s-a referit la straturile succesive de roci sedimentare expuse de-a lungul intregului canion ca fiind pagini intr-o carte grozava de povesti (traducere aproximativa a originalului, „leaves in a great story book”).

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.