Singapore – orasul leu

Poate ca Singapore nu si-a propus niciodata sa devina un „tigru” (adversar de temut). Numele sau, Singapura, inseamna in limba sanskrita „Orasul leu”, insa chiar si aceasta descriere este eufemistica pentru un port care era vestit ca un loc frecventat de pirati inspaimantatori si a ramas ca o jungla izolata de influente moderne din 1400 pana in 1800. Insa curand aveau sa vina vremuri mai bune.

Se spunea ca Singapore a patruns demult in mileniul III. Acum cauta modalitati de depasire! Turistul va descoperi aici, in Singapore – localizat in capul peninsulei Malay – locuri incantatoare, o istorie fascinanta si o diversitate culturala care cu siguranta il vor impresiona. Impartit in districte, fiecare cu propriile atractii turistice, Singapore nu se compara cu nimic din ceea ce ati vazut in alte parti. Printre acestea se numara Financial District, unde peisajul este acaparat de zgarie-nori si cladiri moderne, Chinatown, o „enclava” culturala unde cladirile sunt in general foarte vechi, iar lucrurile decurg altfel decat in restul orasului, Arab Street, care este dominata de „Moscheia Sultanului” – ce reprezinta locul de intalnire a comunitatii arabe.

Citeste si:  Stufstock 2009 risca sa nu mai aiba loc, din cauza fondurilor insuficiente

Cu siguranta aici merge aplicata “terapia” shopping-ului pe faimoasa Orchard Street sau chiar sa faceti cumparaturi la orice ora in Mustafa Mall (deschis non-stop). Mai apoi puteti trece cu telegondola pe insula Sentosa ca sa fiti, pentru o zi, antrenorul delfinilor roz. Daca iubiti adrenalina puteti sa vizitati Underwater World si sa incercati senzatia de a-i avea deasupra pe cei mai periculosi rechini sau, pentru cateva clipe de vis, sa priviti fantasticul show al fantanilor muzicale, unde apele tasnesc din sute de tevi, dansand la comanda calculatorului si sustinute de lumini colorate, foc, lasere si artificii.

Nu putem uita de cea mai mare fantana din lume- Suntec, unde puteti descoperi cum puteti beneficia de arta feng-shui, care este integrata in desenul acestuia.

Veti avea partea de cea mai colorata zi de care ati avut parte pana acum bucurandu-va de splendidele culori ale pasarilor tropicale din Jurong Bird Park, unde se afla si cea mai mare cascada facuta de om. Veti mai vrea oare sa va reveniti din starea de relaxare pe care v-o vor oferi gradinile celui mai mare spa in aer liber din Asia – Spa Botanica ? Prelungiti-o incercand safari noaptea sau privind cele mai frumoase si diverse specii de orhidee din parcurile imense, pline de fantani luminate pe timpul noptii.

Citeste si:  Horoscopul lunii martie

Cu siguranta deja vi s-a facut foame, deci nu puteti rata un „high tea buffet” la unul din marile hoteluri (de ex: la Goodwood Park Hotel) – este o combinatie de traditie englezo-asiatica, adica ceaiul de dupa-masa al englezilor transformat intr-o orgie culinara. Daca aveti putin timp la dispozitie incercati „un brunch” – adica o combinatie de mic dejun si pranz – sau o masa la un „hawker center” de-al lor sau „coffee shop” – unde te duci sa-ti alegi de unde vrei mancarea si apoi te asezi la una din mesele din mijloc, dupa ce te-ai hotarat cu greu intre ofertele standurilor chinezesti, malaeze sau indiene.

Astazi, Singapore este unul dintre marile centre de IT din Asia si cel mai mare port din lume, are unul dintre cele mai moderne aeroporturi si se mandreste cu faptul de a fi, simultan, insula, oras si stat. In acelasi timp, este tara cu cele mai aspre pedepse. Drogurile – pentru posesia carora nu se face diferenta intre traficant, consumator si turist naiv caruia i s-au strecurat cateva grame in bagaj – costa viata. Pedeapsa cu moartea se aplica in aceste cazuri fara menajamente si exceptii. Cu toata aparenta de oras liber, dezvoltat si civilizat, Singapore este plin si de alte restrictii, amenzi si pedepse. Mancatul in metrou se penalizeaza cu 500 de dolari singaporezi, iar fumatul pe strada – cu 3.000 (aproximativ 1.700 USD). Amenzi mari se administreaza si pentru trecerea strazii prin locuri nemarcate, pentru gestul de a scuipa pe jos, pentru aruncatul gunoaielor si pentru… netrasul apei la toaleta. Singaporezii se pare ca sunt de acord cu aceste masuri drastice pentru ca, in felul acesta, tara lor se pastreaza curata si sigura – criminalitatea e foarte scazuta.

Citeste si:  Horoscopul lunii august

Fara indoiala Singapore este un oras al contrastelor dar si a unei civilizatii dezvoltate, pe care merita sa-l vizitati.


Un comentariu
  1. wow…cred ca guvernul ar trebui sa gaseasca o modalitate de a trimite, prin rotatie, o mare parte a romanilor la Singapore…sa ia lectii de civilizatie…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.