
La ce te gandesti intai si-ntai cand auzi numele de Sicilia? Evident, la abrevierea expresiei Morte Alla Francia, l’Italia Arde, (Moarte Frantei, striga Italia) si anume MAFIA. In Sicilia s-a nascut organizatia catre finele secolului XIX. De atunci, insula din Mediterana a indepartat ocupatia franceza, dar mafia si mafiotii au rams, schimbandu-si, inevitabil, telul. Dar noi nu vom debarca, drept turisti, pe pamant sicilian spre a vedea mafioti expusi in vitrine.
Dac-am vorbit de dominatia franceza asupra Siciliei, astazi teritoriu al Italiei, nu trebuie sa omitem nici alte popoare care au colonizat sau stapanit insula din mijlocul Mediteranei, cea mai mare a acestei mari. Fenicienii, cartaginezii, grecii, romanii, bizantinii, arabii, germanii, spaniolii… Cu asa melanj milenar de sange si de culturi, vestigiile care atrag turisti in Sicilia sunt multe si variate. Niciun popor nu s-a incumetat sa lase marturii arhitecturale despre existenta sa pe muntele Etna, dar acest munte are capacitatea sa cheme vizitatori sa-l vada si in starea in care l-a lasat natura, e cel mai mare vulcan din Europa. Si – atentie, daca ajungeti pe-acolo! – e vulcan activ.
Palermo e capitala Siciliei. Are aeroport, dar nu deserveste vreo cursa din Bucuresti. Orasul Catania, in schimb, o face: o ora si un sfert de zbor. Catania e un punct turistic strategic. In oras se gaseste un castel, Ursino, din secolul XIII, iar de aici ajungi imediat in urbea-statiune Taormina, care pastreaza importante urme ale civilizatiei antice grecesti, cum ar fi cladirea teatrului.
Taormina e pe tarmul Mediteranei, catre care coboara stradute inguste care serpuiesc printre case medievale si mai inguste. Terasele inverzite care si-au facut loc asa cum au putut in peisajul urban ofera clientilor privelisti incantatoare. O bere costa in euro cam cat costa in Bucuresti in lei la o carciuma de cartier. Hai s-o spunem, poate nu frecventati asemenea locuri: vreo patru euro cea mai lesne.
Exista in Italia si in restul Europei dezvoltate economic orase care n-au nimic turistic, si la fel te taxeaza localele lor. Pe cer senin, varful inzapezit si vara si iarna al vulcanului Etna ti se ofera privirii din Taormina. Daca nu te multumesti cu atat, mergi cu microbuzul pana la poalele lui si de acolo mai urci cu telefericul. Pachetele turistice de sapte sau zece nopti cazare in Sicilia iti pun la dispozitie autocar care te duce dintr-un loc de cazare in altul sau in imprejurimile lui.
Sicilia are suprafata de zece ori mai mica decat a Romaniei, dar densitatea de populatie mai mult decat dubla. Avem si optiunea excursiei cu vaporul, care include si cateva insule din Grecia sau Malta. Vara, cand cererea e cea mai mare, daca alegem incursiune pe taram sicilian pe cont propriu, o noapte de cazare la trei stele se invarte la 60-70 de euro de persoana.
Siracuza e localitatea natala a celebrului Arhimede. Are teatru grecesc si amfiteatru roman. Pe traseul catre ea te opreste din drum Piazza Armerina, orasel vestit pentru Villa Romana del Casale, unde sunt adapostite cele mai multe si felurite mozaicuri din lume aflate laolalta.
Palermo scoate la inaintare, ca principala chemare pentru turisti, catedrala de noua secole vechime. Catacombele Capucinilor, Capela Palatina sunt si ele obiective demne de bagat in seama. Cu rezonanta egipteana, dar de sorginte greaca, Valea Templelor se afla la Agrigento, la 135 km de Palermo. Templele sunt in numar de sapte. Inchinati-va zeului de a carui protectie aveti nevoie!