fbpx

Secretarul Academiei Suedeze, care decerneaza premiul Nobel, acuza literatura americana de minorat

Secretarul Academiei Suedeze, instituţia care acordă premiul Nobel pentru literatură, este de părere că scriitorii americani rămân în registrul unei literaturi minore, în vreme ce în Europa se scriu marile opere literare ale lumii, a precizat Horace Engdahl, într-un interviu acordat presei.

„Statele Unite sunt mult prea izolate, nu traduc suficient ÅŸi nu participă la dialogul literaturilor. Această ignoranţă le restrânge”, spune Horace Engdahl, profesor de literatură scandinavă la universitatea din Aarhus, cu o săptămână înaintea anunţării laureatului Nobel în literatură. ÃŽn vreme ce literatura americană rămâne cantonată în temele culturii de masă, cea europeană ÅŸi-a creat un spaÅ£iu propriu, independent de ce se întâmplă în cotidian, a mai precizat Engdahl.

Replica literaţilor americani a fost dată de responsabilul Fundaţiei Americane a cărţilor, Harold Augenbraum, care s-a oferit să redacteze o listă de titluri din literatura Statelor Unite, pe care Engdahl să le citească.

David Remnick, redactor ÅŸef al cotidianului New Yorker, a comentat, ironic, că suedezul nu-ÅŸi poate asuma o autoritate în literatură, de vreme ce a omis să recompenseze autori ca Proust, Joyce ÅŸi Nabokov. ÃŽn egală măsură, caracterul insular al literaturii americane nu se suÅ£ine, de vreme ce Statele Unite au o generaÅ£ie tânără de scriitori remarcabili, printre care Philipe Roth, născuÅ£i din părinÅ£i imigranÅ£i, „ale căror biete suflete nu au fost distruse de ravagiile coca-cola”.

Michael Dirda, câştigătorul premiului Pulitzer, a replicat acuzaÅ£iei că America traduce mult prea puÅ£ină literatură, spunând că „americanii preferă să citească opere în engleză, nu în traduceri.”

Cotidianul „Telegraph” comentează, în ediÅ£ia din 2 octombrie, că „Academia deseori alege scriitori obscuri sau chiar autori de best-seller-uri”, iar „Washington Post” titrează „VeÅŸti proaste pentru scriitorii americani aspiranÅ£i la premiul Nobel: un membru de top al juriului crede că Statele Unite sunt prea insulare pentru a concura cu Europa, când vine vorba de marea literatură.”

„The Independent” notează, în ediÅ£ia din 2 octombrie, că o naÅ£iune poate fi criticată din perspectiva politică sau din cea a simÅ£ului estetic (felul de a se îmbrăca), dar o critică care pune eticheta ignoranÅ£ei pe cărÅ£ile unei naÅ£iuni nu poate fi parte a unei dezbateri, mai ales că această etichetă îi vizează ÅŸi pe Melville, Hemingway ÅŸi Fitzgerald.

Citeste si:  Mihaela Radulescu si Dani Otil parodiati de Carcotasi si Mondenii

Luni, 6 octombrie, Academia Suedeza va anunţa laureatul Nobel pentru medicină, urmând ca pe 9 octombrie să facă public numele laureatului în literatură, lucru care ar putea fi amânat, avertizează Horace Engdahl, pentru că Academia ar putea avea nevoie de mai mult timp pentru a lua această decizie. Deşi numele lui Philip Roth şi cel al scriitoarei Joyce Carol Oates s-au regăsit printre nominalizaţi ani la rând, ultimul american care a primit Nobelul a fost scriitoarea Toni Morisson, în 1993, devenind al patrulea american care primeşte Nobelul pentru literatură, după Saul Bellow, Ernest Hemingway şi John Steinbeck.

În pofida supremaţiei pe care secretarul permanent al Academiei Suedeze o atribuie literaturii europene, în ultimii ani o serie de scriitori non-europeni au primit premiul Nobel, în speţă scriitorul turc Orhan Pamuk, în 2006, sud-africanul John M. Coetzee, în 2003, şi sud-africanca Nadine Gordimer, în 1991.

Citeste si:  Wedding & Fashion Show se deschide la Rin Grand Hotel

Anul trecut, premiul Nobel a fost decernat scriitoarei Doris Lessing, când printre nominalizaţi se regăsea şi americanul Philip Roth. Anul trecut, într-o declaraţie făcută agenţiei Asociatted Press, Horace Engdahl argumenta că premiul Nobel priveşte un scriitor individual, nu o naţiune, contrariul riscând să încalce dorinţa lui Alfred Nobel, fondatorul premiilor.

Horace Engdahl este membru al Academiei Suedeze din anul 1997, succedându-i lui Johannes Edfelt, iar din 1999, a devenit secretarul permanent al Academiei. Premiul Nobel în literatură este înmânat în fiecare an pe 10 decembrie, la Stockholm, data la care Alfred Nobel a murit. Primul laureat al premiului Nobel pentru literatură a fost decernat în 1901 francezului Rene Francois Armand Prudhomme (Sully Prudhomme), poet şi filosof.

Anul acesta, favorit în cursa pentru Nobelul în literatură pare a fi italianul Claudio Magris, autor al unor eseuri filosofice şi istorice despre fluviul Dunărea, conform Ladbrokes, companie britanică specializată pe pariuri.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.