fbpx

Scrisoarea de multumire

In multe tari, eticheta participantilor la interviuri este foarte stricta in ce priveste scrisoarea de multumire, in special cand e vorba de pozitiile de middle si top management. A trimite o scrisoare de multumire dupa un interviu este obligatoriu, iar cei care uita acest detaliu fac o impresie foate proasta angajatorului. In Romania, in schimb, putini candidati stiu ca au aceasta posibilitate. Se multumesc sa mearga la interviu, apoi asteapta vesti de la angajator, vesti care, de multe ori, intarzie sa apara.

Avand in vedere ca foarte putini candidati se gandesc la acest gest, de ce sa nu fii tu cea care impresioneaza angajatorul, trimitandu-i o scrisoare de multumire ?

Desi ceea ce ii vei comunica prin aceasta scrisoare a fost, probabil spus deja in timpul interviului, nimic nu este mai eficient decat cuvantul scris pentru a-l face pe intervievator sa retina ideile tale. Pentru asta, mesajul respectiv trebuie trimis cat mai repede dupa interviu, de preferat in primele 24 de ore, cand angajatorul inca isi aminteste de tine. Presupunand ca a intalnit mai multi candidati pentru acelasi post, probabil ca nu-i va retine pe toti pentru prea mult timp.

Citeste si:  Cum combatem astenia de primavara

Primul si cel mai important rol al scrisorii de multumire este, in mod evident, sa multumeasca pentru invitatia la interviu. In acest scop ajunge sa introduci in scrisoare un simplu „Multumesc pentru intalnirea de azi”, „Multumesc pentru invitatia la interviu”. Nu e nevoie sa apara cate un cuvant de multumire pe fiecare rand. Vrei sa fii politicoasa si diplomata, nu sa pari disperata. In acelasi paragraf, adauga o fraza prin care sa arati ca ti-a facut placere intalnirea cu angajatorul, ca discutia ti s-a parut interesanta, educativa, informativa, etc.

Pe langa rolul sau principal, acela de a multumi pentru sansa oferita, scrisoarea de multumire este menita sa sublinieze ideea ca iti doresti cu adevarat respectivul loc de munca. Nu este exclus ca, in urma lamuririlor primite la interviu, sa te razgandesti. Chiar si asa, nu strica sa trimiti o scrisoare de multumire prin care sa-ti retragi candidatura. Nu se stie niciodata ce aduce viitorul, asa ca nu e bine niciodata sa tai toate puntile de legatura cu respectiva companie.

Citeste si:  Unde mergem diseara? 26-29 noiembrie

In plus, rolul scrisorii de multumire este sa lamureasca anumite aspecte care nu au fost discutate pe indelete la interviu sau sa raspunda unor intrebari la care nu ai putut da un raspuns atat de complet pe cat ai fi vrut. Poate a fost vreo intrebare pe care ai fi vrut sa ti-o puna angajatorul, dar el a omis-o. Sau poate ti s-a pus o intrebare la care, din cauza grabei, emotiilor, nu ai putut da un raspuns care sa te multumeasca. Toate aceste amanunte pot fi lamurite prin mesajul de multumire. Cu alte cuvinte, acest mesaj poate fi sansa ta de a-ti repara greselile. Dupa interviu, cu siguranta ai avut timp sa te gandesti la ce ai zis bine, ce ai zis gresit si cu siguranta ti-ai dorit sa poti schimba ceva. Ei bine, poti sa o faci, daca trimiti scrisoarea de multumire. Singura conditie este sa te grabesti. Asa cum am spus, intervievatorul nu te va tine minte pentru prea mult timp.

Citeste si:  Catedrala Neamului va avea ca anexe doua hoteluri, un restaurant, magazine si librarii

Scrisoarea de multumire trebuie privita ca un follow-up al unei intalniri de afaceri. Cu alte cuvinte, o poti folosi pentru a repeta care este experienta ta, de ce esti potrivita pentru postul respectiv, cum ai putea contribui la dezvoltarea companiei. Totusi, ai grija ca scrisoarea ta sa nu devina prea lunga. Cauta modalitati de exprimare prin care sa spui scurt si la obiect ceea ce ai de spus. O scrisoare prea lunga va plictisi angajatorul. Daca va avea timp sa o citeasca pe toata.

2 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.