Scrisoarea de intentie si valoarea ei la interviu

Piata de resurse umane europeana si nord-americana mai ales, pune mare accent pe importanta scrisorii de intentie in cazul candidaturii pe un post sau intr-o institutie de invatamant superior. Scrisoarea de intentie este de multe ori mai importanta decat CV-ul insusi pentru ca reprezinta succint pregatirea si nivelul profesioanal al candidatului, dar mai ales perspectivele si planurile pe care le are candidatul in perioada urmatoare, pe termen mediu si lung si modalitatile in care le va pune in practica. In plus, scrisoarea de intentie indica si interesul direct pe care candidatul il are in angajarea in cadrul acelei companii in mod particular sau inscrierea in cadrul acelei institutii de invatamant in mod particular. Pe scurt, scrisoarea de intentie ofera situatia profesionala actuala a candidatului si incearca sa o schiteze pe cea viitoare.

Pe piata de resurse umane autohtona scrisoarea de intentie are o valoare mai mare pentru candidatii de top/middle management si pentru cei ce candideaza pentru posturi in cadrul unor companii de top. Pe piata noastra scrisoarea de intentie da mai degraba o nota de finete si de stil decat o necesitate. Din ce in ce mai mult insa se constientizeaza importanta ei si la noi. Scrisoarea de intentie, pentru a avea o greutate cat mai mare, trebuie sa respecte cateva reguli foarte exacte care sa usureze comunicarea si sa apropie cat mai mult candidatul de scopul sau profesional.

Citeste si:  Primele extrase din romanul neterminat al lui Nabokov ajung la cititorii Playboy

Scrisoarea de intentie trebuie sa fie adresata. Incercati pe cat posibil sa aflati numele si functia persoanei in masura sa valorizeze informatia oferita de voi. De cele mai multe ori aceasta persoana face parte din departamentul de resurse umane al companiei pe care o vizati. Informatia prezentata trebuie sa fie concisa. Tineti mereu in vedere faptul ca intr-un departament de HR astfel de documente ajung in numar de ordinul sutelor, miilor. Ele trec prin filtre legate de experienta si abilitati, iar de multe ori acestea se hotarasc inca din scrisoarea de intentie. Un manager important din piata romaneasca spunea ca o scrisoare de intentie perfecta ar suna ceva de genul: „Eu sunt omul pe care îl căutaţi. Am o experienta si aptitudini pe care nu le veti mai intalni la alti candidati si pe care o voi pune in slujba atingerii performantelor atat pentru mine, cat si pentru dumneavoastra ca angajator. Imi doresc foarte mult sa fac parte din organizaţia dumneavoastră, cred ca ne potrivim, avem aceleasi ambitii si obiective si sper ca si dumneavoastră veţi fi la fel de entuziasmat precum sunt eu”. O astfel de scrisoare care sa puncteze si cateva trasaturi specifice legate de orientarea profesionala langa care este atasat un CV care sustine acest mesaj poate avea o rata foarte mare de succes.

Citeste si:  Unde mergem diseara? 3 octombrie

De asemenea, scrisoare de intentie trebuie sa fie personalizata. Pe langa un „Stimate D-le X” in loc de „Stimat Domn”, ideala este personalizarea ei in functie de locul de munca dorit, de firma la care vrei sa te angajezi. Precizari suplimentare legata de exprimare si de corectitudinea ortografica si gramaticala sunt, sper, de prisos. Ca si prezentare, o scrisoare de intentie trebuie sa identifice clar situatia in care se afla candidatul, incercind sa se raporteze cat mai mult la compania din care tinde sa faca parte.

Citeste si:  Vacanta cu Ateliere de creativitate la Muzeul Taranului

O comparaţie pe care am citit-o undeva şi care mi se pare extrem de elocventa este ca scrisoarea ta de intenţie este ca un mesaj publicitar pentru CV. Scopul ei este nici mai mult nici mai putin decat sa să stabilească o legătură între cel care evaluează aplicaţiile şi candidat.


4 Comentarii
  1. sunt o mare plictiseala scrisorile astea de intentie, desi stiu si eu ca sunt importante. dar nu poti scrie o scrisoare de intentie ok decat daca este vorba despre un job care stii exact cu ce se mananca si, mai ales, stii destule despre compania angajatoare, cu alte cuvinte stii exact de ce il vrei. de cele mai multe ori insa nu stii mare lucru – doar ce au scris ei in anuntul cu pricina, si atunci este dificil de compus o scrisore de intentie pentru ca pana una-alta nu stii nici tu daca vrei sa fii acolo si parca suna a linguseala ieftina tot ce bagi in ea.

  2. primul lucru pe care trebuie sa-l faci inainte de a te prezenta la un interviu este sa afli tot ce poti despre companie!!!

  3. si daca este vb de o firma mica ce faci? nu ai de unde sa afli! te pot vraji ei cu povesti si sa-ti promita luna de pe cer la interviu, si apoi sa vezi ca de fapt este un job ingrozitor…

  4. foarte de acord cu sienna. cand vrei sa te angajezi sau sa-ti schimbi locul de munca incepi sa trimiti multe, multe CV-uri. alegei unde sa trimiti in functie de descrierea lor, care este de obicei succinta si nu include (LUCRU foarte ENERVANT) o variabila decisiva, mai exact SALARIUL. apropos, daca exista cititoare care lucreaza pe la resurse umane pe-aici, am si eu o recomandare calduroasa:
    DOAMNELOR SI DOMNILOR, CAND POSTATI ANUNTURI PENTRU ANGAJARE PUNETI ACOLO SI UN SALARIU ORIENTATIV!!!ASA NE SCUTITI SI PE NOI SI PE DUMNEAVOASTRA DE O MARE PIERDERE DE TIMP!!!
    si ca sa continui ideea, cand tu nu ai nici cea mai mica idee despre ce ofera ei pt. postul respectiv, cum naiba sa scrii in scrisoarea de intentie ca nu mai poti de dorul lor si ca vrei sa fii NEAPARAT angajatul lor pentru ca ei sunt cei mai smecheri, etc
    Nu ca suna a linguseala ieftina, ESTE o linguseala ieftina!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.